Artiklar/Arkiv

Peter Thorsson (Skrutt)


Peter Thorsson (Skrutt)

Intervju 23 nov -200

1. Vad betydde punk för dig?
-Vad den betyder är väl mer rätt. Den kanske betydde mer för mig förr men den har troligen färgat hela mitt liv, både politiskt och så vidare. Jag skulle aldirg hållit på med Skrutt som jag nu har gjort i över 20 år om inte punken funnits. Det roliga är ju att punken lever kvar ännu och det verkar som om den har ett uppsving på gång. Men punken då betydde att man gjorde som man ville, klädde sig som man ville. Kamratskap var en annan ljus sida av punken för man kunde åka till vilken annan stad som helst och bli kompis med de punkarna där.

2. Vilken var den först punkkonserten och har du några som ligger extra varmt om hjärtat?
-Kommer inte ihåg vilken som var den första konserten faktiskt men några som ligger mig varmt om hjärtat är ju Ebba i Uddevalla, Discharge i Göteborg,Tillfällit som förband till Magnum Bonum på Östrabo, Spelningen med Straw Dogs, Fattijons på Hvitfeldska 1999(var det 1999), Bad Brains i London, alla Sprängkullen spelningarna.

3. Spelade du i något band?
-Nja, vet inte vad jag skall säga. Försökte sjunga några repningar med Fattijons och sedan hade jag och Hasse Hallberg ett plojband som hette Ellens Bageri som faktiskt fick svara på två intervjuer. Jag får nog nöja mig emd att skriva om och lyssna på musik.

4. Var hängde ni på fritiden?
-Ofta var vi på VIVA, Rakan(när det var spelningar), festerna var ju hos Sonny och ibland åkte man ner till Göteborg.

6. Vilken var den första punkskivan du köpte?
-White Riot med Clash 1977 om inte New York Dolls första skivor räknas 1973-74.

7. Några speciella festminnen?
-Alla fester hos Sonny minns man ju inte ;-), de var roliga. Roskildefestivalerna var ju roliga. I början av 90-talet var det Färjenässpelningarna som var roliga i Göteborg. Jag minns också att inte Lasse Wallin kunde dricka öl och han fick tvinga i sig vin fast han inte ville ha egentligen, det är tydligen annorlunda nu.

8.Vad gjorde du då och vad gör du nuförtiden?
-Efter skolan jobbade jag på Rosenhäll. Från 1987 och framåt jobbar jag på Sahlgrenska i Göteborg. Numera som datakonsult för ett journalprogram. Har gjort Skrutt på papper mellan åren 1984-2000 och sedan 2000 finns Skrutt på nätet och surfa gärna in där http://www.surf.to/skrutt . De flesta bra band har intervjuats genom åren , bland andra Bad Religion, New Model Army, Broken Bones, Freddie wadling, Asta Kask osv osv.

9. Uddevallakassetten: Vad lyssnar du på för musik nuförtiden?
-Jag lyssnar minst lika mycket på punk som jag gjorde 1977, om inte mr nuförtiden eftersom jag får mycket skivor skickade till mig. Annars kan jag lika gärna lyssna på Cornelis(han är väl punk), Johnny Cash(han är också punk)som Kent och uppskatta det men energin i punkmusiken är svårt för andra band att uppbringa.Jag lyssnar både på modern och gammal punk och jag tycker nog att alla gamla svenska punksinglar skulle ges ut på CD.

10. Träffar du några av dom du hängde med förr nuförtiden?
-Nja, det är väl lite dåligt med det i och med att jag bor i Mölndal sedan 1987. Jag har lite kontakt med Putte/fattijons, Brollan/orfeus Söner/Henån och får något mail från Lasse/straw Dogs då och då.

11. Kan du lista de fem bästa punksinglarna samt de fem bästa albumen?
Singlar:
Ebba Grön:Mona Tumbas Slimklubb
Clash: White Riot
Iggy Pop:The passenger
Discharge:Never Again
One way System-Cum on feel the noize
Album:
Discharge-Why
Clash-Give em enough rope
Sex Pistols-never mind the bollocks
Ebba Grön-We´re only in it for the drugs
Dead Kennedys-Fresh fruit for….
och måga många mer men det var de här som dök upp i huvudet med en gång.

12. Det legendariska New York magasinet PUNK fick kritik för sina banala frågor typ, vilken är din favorit hamburgare. Vi undrar nu, vilken är din favorit pizza och ditt favorit öl och rödvin?
-Rödvin gillar jag inte och jag kommer ihåg en gång jag var tvingad att dricka rödvin, det var på Roskilde 85 eller 86 när det var ölstrejk. Jag fick köpa Kirsberry-vin och skölja ner det med Cola, en hemsk upplevelse. Favoritöl är väl Heineken och Pizzafavoriten är nog den med mangochutney på Nisses i Kållered…

SKRUTT är ett fanzine som har funnit sedan min Uddevalla-tid och det startades 1984. 39 nummer hann att komma ut på papper och sedan år 2000 finns den numera endast på nätet, både på engelska och svenska. 3-4000 recensioner med kända och okända band finns på sidan och intervjuer har gjorts i runda tal med 500-600 band, artister och så vidare.

Kolla in på http://www.surf.to/skrutt för att upptäcka den världen.

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Punken i Uddevalla 1976 – 2019 | KULTURFÖRENINGEN UDDEVALLAKASSETTEN - March 20, 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: