UK-Club

25/1 – 05 Charlie McMahon (Aus) + Giddabush


25/1 – 05 Charlie McMahon (Aus) + Giddabush

Återigen gästade didjeridulegenden från Sydney, Charlie McMahon Sverige.
Turnén var frukten efter ett möte 2003 mellan Vanessa från Musik i väst, Stellan på kultur & fritid i Uddevalla samt mig själv och Charlie McMahon. Jag hade då bjudit in Charlie för en spelning i Uddevalla och försökte samtidigt få diverse arrangörer att få upp ögonen för denna unika artist (Därav mötet). Vanessa tände på ideén efter att ha sett den spännande konserten på Cafe Hvitfelt och beslöt sig för att försöka sätta ihop en turné. Efter diverse diskussioner så kom Vanessa med idéen om att även bjuda in Giddabush, vilket skulle visa sig vara en genidrag! Mixen av Charlies moderna dans/techno rytmer tillsammans med Giddabush kraftfulla urmusik med musikkryddor från hela världen var inget annat än en ren succé.

postermc

Charlie McMahon, The Cod Strömstad. Foto: Lars Wallin

Konserten på ett fullsatt Bohusläns Museum öppnades av Charlie McMahon som inledde med att spela på ett instrument han tillverkat tillsammans med David Blanasi i Wugularr. Det blev en mix av klassiska rytmer såsom “Ride” och “Wobble”. Detta enkla instrument utan någon stor klocka lät helt underbart vackert. Därefter berättade Charlie om sin uppfinning “Didjeribone”, två rörs didjeridu som gör att man kan växla tonart.

Charlies kreativitet startade förvisso långt tidigare, han var ju först med att mixa didjeridu med moderna instrument, fast han har ju inte stoppat där, den senaste uppfinningen “facebass”, en mikrofon som stoppas i munnen och som tar upp ljudet inuti huvudet när man spelar är det senaste på didjeridu marknaden. Ljudet är svårt att beskriva, men det låter onekligen jäkligt häftigt när Charlie på scenen använder
samplers och loopar tillsammans med sin didjeribone och facebass. Efter en ca 45 min lång konsert var det så dags för en liten paus innan Giddabush skulle äntra scenen.

Jag har ju sett bandet flera gånger tidigare men aldrig så här explosivt och bra. Giddabush lyfter och flyger iväg i ett hav av rytmer av didj, djembe, jojk mm. Publiken visste in till sig av glädje och spontandans uppstod lite överallt i lokalen. Inramningen med en eldkonstnär/dansare lyfte konserten och gav ett magiskt intryck. Med låtmaterial från den alldeles färska plattan “Nordicafroaboriginalsoundfusion” så bjöds vi på en av de bästa konserterna jag sett på Bohusläns Museum. När sedan Charlie McMahon bjöds in på extranumret så var taket på väg att lyfta.

Konserten på The Cod i Strömstad bjöd på samma ungefär upplägg som i Uddevalla, här befann sig majoriteten av publiken av naturliga skäl redan från start uppe på dansgolvet (Ingen läktare som på muséet). The Cod måste förövrigt vara en av Sveriges vackrast inredda nattklubbar, jag rekommenderar varmt ett besök. Charlie McMahon och Giddabush med vänner njöt av den goda maten med Australien tema som serverades, i form av bland annat Kängurukött. Det fanns inte plats för någon eldkonstnär/dansare på den lilla scenen, men både Giddabush och Charlie bjöd på varsinn fantastisk konsert.

Vi får hoppas att festivalarrangörerna runtom i Norden får höra talas om dessa konserter och bokar in både Charlie och Giddabush sommaren 2005.

Måste också tillägga att det värmer i hjärtat att didjeriduscenen 2005 är hetare än någonsin, Giddabush har precis släppt sin debutskiva, Joshua från Malmö släppte nyligen sin debutskiva, i år väntas två didjeriduband från Stockholm och Malmö släppa skivor, deras låtar har redan spelats på radio utomlands, info kommer så snart allt blir officiellt. Min bok om didjeridu är just nu ute för korrekturläsning, så den ser förhoppningsvis dagensljus någon gång under hösten 2005.

Beställ Giddbush skiva på www.giddabush.com
Charlie McMahon på www.charliemacmahon.com

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives