Kontoret

28/10 WILLY TEA TAYLOR (US) – KONTORET


28/10 WILLY TEA TAYLOR (US) – KONTORET

“One of the most important American singer/songwriters of our time.”
//No Depression

“If you only have time for one name of a songwriter that could change your life, I would go with Willy Tea Taylor.”
//Saving Country Music


Willy Tea Taylor har en remarkabel förmåga att sjunga om tänkvärda ämnen på ett enkelt sätt som gör hans sånger till en perfekt plats att förlora sig själv i. Mycket av det kommer från uppväxten i det böljande landskapet runt omkring småstaden Oakdale i Kalifornien, och en familj vars historia präglas av boskapsuppfödning. Staden, som fortfarande är Willy Tea Taylors hem och kuliss till många av sångerna, är annars känd som ‘Cowboy Capital of the World’ på grund av förmågan att producera rodeo-mästare.

Willys största passion var baseball, och det var först efter att en knäskada satte stopp för karriären som catcher som musiken fick Hans fulla uppmärksamhet. Som inspiration nämner han själv en så brokig skara som John Hartford, Roscoe Holcomb, Bob Dylan, KISS, Weird Al Yankovic och Willie Nelson, men förespråkar ofta och gärna samtida låtskrivare som Tom VandenAvond, Nathan Moore och vännen Chris Doud som han också turnerat ihop med i hemlandet. På senaste fullängdaren ‘Knuckleball Prime ‘ (2015) hade han hjälp av bland andra Benmont Tench (Tom Petty & the Heartbreakers), Greg Leisz (Bruce Springsteen, Eric Clapton), samt Gabe Witcher och Noam Pikelny från the Punch Brothers i studion, ledda av producenten Michael Witcher.

Där många stilmedvetna folksångare inte sällan gödslar med ord kännetecknas Willy Tea Taylors lyrik av sparsamhet. Likt Guy Clark går han rakt på kärnan, håller fast vid den, delar lugnt och metodiskt med sig av den. Taylor sjunger om tillvarons små ting så att vi verkligen fattar att i det lilla gömmer sig inte sällan livets verkligt stora. Han gör det med ett betydande mått av förundran men också en vetskap om alltings skörhet och vår egen roll i detta. Han gör det kanske framför allt utan ett uns av cynism. Utan att förställa sig det minsta besitter han den lågmälda förtrolighet, den naturliga intimitet, den tröstande famn vi alla då och då har behov av att möta.

I vintras kom EPn ‘Damn Good Dog’ ut som var ett samarbete med The River Arkansas.

Willy Tea Taylor is a father, brother, and son. His remarkable ability to sing about profound subjects in a simple way makes his songs a great place to lose yourself. Much of that comes from his upbringing. Willy grew up surrounded by rolling hills and horses in the small town of Oakdale, California. Known as the “Cowboy Capital of the World” for breeding so many world champion rodeo cowboys, Oakdale is still Willy’s home and the setting for many of his songs.
Despite coming from a long line of cattlemen – his grandfather Walt was one of the most respected of his generation – Willy’s first love was baseball. As a catcher, he had a gift for the nuances of calling a game from behind the plate. When a knee injury ended his ability to catch, Willy turned his attention to music.

At the age of 18, a discerning and intimate set by Greg Brown at the Strawberry Music Festival inspired Willy to pursue life as a folk singer. Strawberry would play an integral role in Willy’s development as a musician, going from spectator to stagehand, to performer. He made his main stage debut with his band the Good Luck Thrift Store Outfit at the 2009 festival. In 2015, Willy made his solo debut on the main stage. Willy has charmed fans at some of the best festivals in the country.

On his latest release “Knuckleball Prime”, Willy received support from greats like Benmont Tench (Tom Petty & the Heartbreakers), Greg Leisz (Bruce Springsteen, Eric Clapton), and Gabe Witcher and Noam Pikelny of the Punch Brothers. Of the album’s title, Taylor says “most baseball players peak in their twenties, but knuckleball pitchers tend to blossom in their late thirties and early forties. I’m staring down my knuckleball prime.”

Led by producer Michael Witcher, the songs on “Knuckleball Prime” are arranged and accompanied magnificently by a first rate team of musicians and engineers. If you’re a fan of well-written lyrics, alluring melodies, and a voice that ties them together with emotion as deep as the artist’s own roots, you’ll savor “Knuckleball Prime”, and just about anything else Willy Tea Taylor has ever done

https://www.facebook.com/willyteataylor/

Begränsat antal platser, så kom i tid!

Inträde 100 kr.
BYO – (Bring your own) ta med egen dryck och snacks.
Dörrarna öppnar 18.30.

European Tour 2019, proudly presented by Out On The Rise and Rootstown Bookings. I samarbete med Trailerpark Productions, Kulturföreningen Uddevallakassetten och Studiefrämjandet

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: