Artiklar/Arkiv

Lars Wallin


Lars Wallin (fd Karlsson)

FOTOALBUM U-A Punx

Intervju 20 nov -2005

1. Vad betydde punk för dig?
Gör det själv! Punken innebar att man kunde bilda band fast man vare sig kunde sjunga eller spela. Ville man starta en rockklubb gjorde man det, Ville man starta en tidning eller Fanzine så gjorde man det. Ville man fotografera konserter gjorde man det. Ville man öppna skivaffär gjorde man det. Det fanns en framtidstro i punken som tilltalade mig, en tro om ett liv långt ifrån bilfabrikens löpande band eller för den delen arbetslöshetens tristess. Allt var möjligt! För mig så betydde även punken en kamp mot orättvisor i samhället, en kamp mot rasism. Den var musik för folket mot överheten. Punk var emot plågsamma djurförsök, kärnkraft, upprustningen. Vi spelade på ANC galor etc. Alltid på de svagas sida, rätten till arbete, grym musik, för mig så symboliserade punken de tänkande människorna, möjligtvis väldigt naivt, men så var det.

2. Vilken var den först punkkonserten och har du några som ligger extra varmt om hjärtat?
Tillfällit måste ha varit först i Uddevalla, fast om vi talar om mer etablerade artister så var det nog Costello -78 i Hunnebo, Stiff Little Fingers – 79 på Kåren. Grisen Skriker, GLO mfl – 79. Ebba i Ellös och på Kongressen -80. Varmt om hjärtat ligger ju The Ramones spelningar i Lund -80 och -81. The Clash -80 och -81. Sham 69, Boomtown Rats, The Jam -80. Något av det bästa jag såg var Lords of The New Church -83 med Stiv Bators från Dead Boys, Brian James från Damned Dave Tregunna från Sham 69 och Nicky Turner från Barracudas. Johnny Thunders gjorde också några bra spelningar tidigt -80 tal. UK Subs var jäkligt bra i Göteborg -81. Attentat förstås som vi såg typ hundra gånger. Måste även nämna två reggaekonserter, punken och reggaen gick ju hand i hand runt 77. 1979 såg jag och Spursen det Engelska bandet Misty in Roots på Östrabo och det var fruktansvärt bra. Även Linton Kwesi Johnson på Kåren 1983 var grymt bra. Varmast om hjärtat ligger dock duetten jag gjorde med Chris Bailey (The Saints) på Club Adrian i Uddevalla.

3. Spelade du i något band?
Från 1981 till 1984 sjöng jag i Straw Dogs. Gjorde faktiskt några låtar, exempelvis ”Mörknande framtid”, ”Reagan”, U-A Punx”.

4. Var hängde ni på fritiden?
I början var det i det så kallade ”Hobbyrummet” på Nordensväg på söder, ibland på fritidsgården ”Solgården” som låg på andra sidan järnvägen. Senare hade vi ”VIVA” huset mittemot biblioteket där vi repade, hade fester och övernattade på helgerna. Vi var även en hel del på Bohusgårdens ”Hobbyrum”. På stan fanns det inte mycket att göra, vi kom ju inte in någonstans, det blev att man drog runt.

6. Vilken var den första punkskivan du köpte?
Är faktiskt inte riktigt säker, men jag tror det var ”Tell us the truth” med Sham 69.

7. Några speciella festminnen?
Kommer ihåg att det var stort att få festa hemma Aldenmark som då hade hela vardagsrumsväggen tapetserat med urklipp från NME etc. Det var även grymt kul med de första festerna hos Spursen när vi använde taklampan som mikrofon! Minns också att någon (Tror det var Westman?) spydde i Ickes öra! Jag gillade inte öl i de tidiga tonåren så man var tvungen att tvinga i sig läskigt äckliga viner typ Aurora, Lagaronne, Beyaz och allt vad de hette. Lika mycket som jag minns festerna så minns jag hur vi drev runt på stan, på helgerna var det alltid tjafs med folk som inte gillade punkare. På vintrarna satte vi oss ibland på bussen och åkte runt stan, Fasseröd, Hovhult, Bohusgården. På sommaren hängde vi ofta vid sommarhemsskolans rökruta och i skeppsviken. Innan VIVA huset kom så bodde vi mer eller mindre i hobbyrummen på Bohusgården och i Korven. På VIVA kunde vi repa, ha fester och övernatta när vi kände för det.

8. Vad gjorde du då och vad gör du nuförtiden?
Då gick man ju i skolan, Sommarhemmet och Östrabo, nuförtiden är jag webdesigner på Bröllopsmagasinet. Bor kvar i Uddevalla, än så länge!

9. Vad lyssnar du på för musik nuförtiden?
Egentligen samma som då, reggae och punk, fast det blir även en hel del annat också! Gillar Svenska Akademien för att nämna något, deras texter är klockrena. De senaste sex åren har jag turnerat runt om i världen med en Aboriginsk grupp från Australien, The White Cockatoo.

10. Träffar du några av de du hängde med förr nuförtiden?
Uddevalla är ju litet, så av de som bor kvar så träffar jag de flesta (Putte punk, Spursen mfl) regelbundet för öldrickning och musiklyssnande!

11. Kan du lista de fem bästa punksinglarna samt de fem bästa albumen?
Oj, svår fråga men ok.
Singlar:
1. The Ramones: Blitzkrieg bop
2. The Saints: I’m stranded
3. Alternative TV: How much longer
4. Sham 69: Hurry up Harry
5. Sex Pistols: God save the Queen
Bubblare: The Damned: New Rose

Album:
1. The Clash: The Clash
2. The Ramones: It’s alive
3. Sham 69: Tell us the truth
4. The Damned: Damned
5. The Saints: I´m stranded
Bubblare: Sex Pistols: Never mind the bollocks

12. Det legendariska New York magasinet PUNK fick kritik för sina frågor typ, vilken är din favorit hamburgare. Vi undrar, vilken är din favorit pizza och ditt favorit öl och rödvin?
Favoritpizzan är cinque formaggio. Favorit öl är Gambrinus. Rödvin är något gott Rioja.

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Punken i Uddevalla 1976 – 2019 | KULTURFÖRENINGEN UDDEVALLAKASSETTEN - March 20, 2019

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: