Festivalen

2-5/11 – 11 Attentat klara för UddevallaKassettFestivalen

Attentat är klara för årets UddevallaKassettFestival, det blir deras enda spelning i Västra Sverige 2011. Vi presenterar fler artister inom kort. Ca 30 live band/artister, föreläsningar, film, mat och dryck.


Wikipedia
“Attentat bildades av fyra killar sommaren 1978. Det var Mats Jönsson , Magnus “Paddan” Rydman, Martin “Grodan” Fabian och Dag Wetterholm. Bandets förgrundsfigur blev med tiden Jönsson. De började som The Frogs men bytte namn under hösten 1978 och tillhörde den första generationen punkband i Göteborg. Attentat var aktiva i Garageligan och släppte först tre singlar på det egna skivbolaget Rykkman och ett album på Hiss Records. Därefter på andra bolag som Transmission och Arda.
Gruppen turnerade flitigt, ofta i landsorten, fram till januari 1986 då även Jörgen Säve-Söderbergh medverkade som medlem i slutfasen. Livekonserterna var ofta tillställningar med mycket allsång, fotstamp och handklapp. Musikaliskt gick de från rå punk till den typiska raka och enkla trallpunk och de fotbollsramsor som många förknippar med Attentat. Några av Attentats musikaliska förebilder är Sham 69 och Stiff Little Fingers.
Attentat gjorde comeback med nytt album och Roberto Laghi som femte medlem mellan 1991 och 1992. Sedan följde två tillfälliga återföreningar i samband med jubileum 1998 och 2003. En återförening ska också göras i samband med Peace & Love 2010.
De medlemmar som medverkat från start är Mats Jönsson, sång och Magnus “Paddan” Rydman, gitarr. Cristian “Crippa” Odin, bas och Peter Björklund, trummor kom med 1979 och har varit med på alla skivor och konserter sedan dess. Första upplagan av bandet som spelade in singeln “Ge fan i mej” hade dock Martin “Grodan” Fabian på bas och Dag Wetterholm på trummor. Vid skivinspelningar och turnéer har även ett antal andra personer varit medlemmar i gruppen, den senaste är Patrik Kruse. Idag spelar Christian “Crippa” Odin i Troublemakers.”

Mats Jönsson, sång, startade Attentat 1978 tillsammans med Remdo och Martin “Grodan” Fabian. Han är känd som en karismatisk scenpersonlighet som med sin energi, humor och ilska kan få igång även den mest motvilliga publik. Skapar genom sin dialog med publiken en speciell stämning som gör att varje Attentatkonsert blir unik. Har skrivit de flesta av bandets texter.

Under senare halvan av 80-talet var Jönsson frontfigur i glamrockarna Killers och i poppunkarna Alias Smith and Jones. Han arbetade i Bengans skivaffär i över 10 år med marknad, information, webb och självklart punkavdelningen. Sedan 2005 jobbar Jönsson som musikpedagog på ett studieförbund i Göteborg med att coacha fram ungdomar som spelar musik. Han har tidigare varit radiojournalist på Radio Rix och rock ´n´rollbyråkrat på Kontaktnätet.

I hela sitt liv har Jönsson varit inblandad i diverse aktiviteter kring den svenska fotbollens charmlag GAIS. Han sjunger på klubbens CD-skivor och har varit redaktör för såväl klubbtidning, matchprogram som jubileumsbok. På senare år har kärleken till fotbollen tagit sig nya former. Sedan mer än 10 år tillbaka är Mats Jönsson aktiv i Azaleas ungdomssektion, nu som tränare för klubbens juniorlag som under 2010 spelar i Pojkallsvenskan Elit.

Influenser: Sven-Ingvars, Tages, Slade, The Clash, Sex Pistols, Mark P (Alternativ TV/Sniffing Glue).

Magnus Rydman, gitarr, alias Remdo (eller “Paddan” som han även kallas), var med från starten 1978. Utvecklade med sin Stratocaster som är Gibsonmickrofonbestyckad snabbt det speciella attentatsoundet som gör att man direkt hör vilket band det är som spelar. Bandets “musiker” och den som håller i tekniska frågor.
Andra grupper på sitt samvete; Glamrockarna Killers, Remdo and the SexBreakers, The Nervous, PCR. Gitarrist under en period; Alias Smith and Jones, Ellen Jamesians (med Per Dahlberg), Anders Karlsmark Band.
Är mångsysslare; verksam i Taxi Göteborg Ek. För. sedan 1985, webb/internet konsult, vinimportör och catering/event koordinator.

Influenser: Steve Jones, Mick Ronson, Malcolm Young, Pete Townshend och Johnny Thunders.

Kristian Odin, bas, alias Crippa (eller Elvis, som han faktiskt heter) anlände till Attentat direkt efter första singeln “Ge fan i mig” våren 1979 då han ersatte Grodan. Har genom åren tillfört bandet både tyngd, sväng och stenhårda överstämmor. Crippa har rekord i att spela sextondelar åt samma håll, skitfort, oavbrutet i 45 minuter. Har alltid varit känd för att vara den snygga i Attentat.
Crippa/Elvis har spelat i en massa band genom åren som t.ex. Psychotic Youth, Full Metal Jacketz, Alias, Ellen Jamesians (med Per Dahlberg) och nuförtiden i rock and rollpunkbandet Troublemakers. När han inte spelar punk är Crippa fritidsledare på Hisingen. Att driva en inspelningsstudio är hans drömprojekt. Han tycker att Beatles är det enda band han kan lyssna på närsomhelst, oavsett sammanhang.” dom har så många ackord som jag inte förstår och det är fascinerande” har han sagt i intervju. Crippa tycker Rancid är det band som förvaltat punkmusiken allra bäst idag.
Influenser: Ramones, Sex Pistols och Motorhead

Peter Björklund, trummor, alias Pete The Beat, (Betongmannen) som med sitt koncentrerade driv varit grunden och förutsättningen för Attentats rykte som en ösig, oslagbar rock´n´rollmaskin. Började turnera med Attentat som 14-åring. Pete anlände till bandet ett par veckor efter Crippa, våren 1979, och ersatte då Dag Svag som skinnplågare.

Efter Attentat spelade Pete i många år med Caumoflage/Tapirerna. Han har även spelat med Rayburn Anthony (legendarisk countryartist som låg på Sun Rec samtidigt som Elvis), Annicka Blennerhed/Light of love m.fl. Skriver egen musik.

Influenser: Beatles. Bra trummisar: Animal (The Muppet Show), Max Weinberg(E Street Band), Pete Tomas (Attractions), Levon Helm (The Band), Jim Keltner (Lennon m.fl), John Bonnham(Led Zeppelin).

Patrik Kruse, gitarr. Singer/songwriter med punkbakgrund och Attentats “femte medlem” som inför 25-årsjubileumet ersatt Don Roberto Laghi. Spelade i diverse punkband från Frölunda (t.ex. Banal oktav, Revolt) under första halvan av 80-talet. Bildade sedan Blond Bomb som gjorde en del väsen av sig i västra Sverige 1986-88. Stack därefter ut i Europa för att spela på gator och torg. Fick fast jobb på ett byhak i Grekland (Pelicas) 1993, med hel orkester. Bildade Andersson & Kruse 1994 för att föra ut svensk klassisk visa på krogen. Duon gjorde drygt 400 spelningar innan samarbetet avslutades 1998. Har sedan dess verkat som soloartist och då bl.a. haft framgångar med radiohitsen “Het”, “Amor” och “Liggedag”.

Influenser: Rockabilly, Rolling Stones, Mick Scott (Waterboys), Brian Setzer (Stray Cats).

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: