Konserter - Klubb

1-2/7 Uddevallakassetten WORLD CULTURE FEST @ Häng på Hamngatan 2016

hangpahamng
Uddevallakassetten WORLD CULTURE FEST @ Häng på Hamngatan 2016. I samarbete med Studiefrämjandet, Uddevalla Kommun, Kulturföreningen Uddevallakassetten och Vänner Utan Gränser.

I Uddevalla har flera av invånarna en bakgrund i länder som exempelvis Syrien, Irak, Afghanistan, Eritrea och Somalia, ibland möts vi på bussen, ibland i affären, arbetslivet, fritiden, idrotten eller som nu via kulturen. Kom till World Culture Fest som äger rum i samband med Häng På hamngatan den 1 – 2 juli och ta del av traditionell dans och livemusik från några av dina grannars hemländer. Förutom att lyssna på musik och dansa kan du köpa både etiopiskt (etiopisk kaffe-ceremoni) och traditionellt arabiskt kaffe.
Lars Wallin
Ordförande, Kulturföreningen Uddevallakassetten
Verksamhetsutvecklare, Studiefrämjandet

Sverige är en del av världen och världen en del av Sverige. Kanske är Världens och Sveriges viktigaste ord just nu ordet tillsammans…
Jan Eliasson
Vice generalsekreterare, FN

Fredag 1 juli
Klubb Addis/Asmara:
17.00 DJ: The Sound of Asmara & Addis Ababa
17.30 Etiopisk kaffeceremoni med Hirut Kema (ETHIOPIA)
19.00 Abdou Day (MADAGASCAR)
20.00 Eskilsbandet (ERITREA)
Shisha/Argile-café med Vänner Utan Gränser
Fotbolls EM

Lördag 2 juli
Oriental Klubb:
16.00 Majd Doushi (SYRIA)
17.15 Hafeez Ali Baloch (BALOCHISTAN)
18.30 Hojat Rahimi (AFGHANISTAN)
20.30 Alaa Mkatash feat Abdulrahman Iluti (SYRIA)
Shisha/Argile-café med Vänner Utan Gränser
Arabiskt kaffe + Fotbolls EM

IMG_6367

IMG_6368

FRI ENTRÈ
——————————————————————————
HOJAT RAHIMI (Afghanistan)
Hojat Rahimi från Afganistan, bodde i Iran där han var en respekterad musikproducent och musiker som spelade bland annat upp-poppad afghansk och iransk folkmusik och även klassisk musik. Men när man i Iran upptäckte han även gjorde kärleksmusik med både kvinnor och män Afghanistan, fick Hojat politiska problem i Iran.

Man får inte göra en musikvideo med en söt flicka i Iran. Kärlekssånger var förbjudet i Iran, då var det friare i Afghanistan, säger Kajsa Bacos på Kulturverket som anställt Hojat som praktikant och hjälper honom med bland annat spelningar i Sverige. Familjen fick stora problem. Det blev omöjligt för dem att vara kvar i Iran, säger Kajsa.

Han flydde från Iran till Italien. Där träffade Hojat sin stora kärlek med vilken han flydde vidare till Sverige. Musiken är mitt liv, man uttrycker sina känslor, säger Hojat Rahimi. Och musiken är inte viktig bara för individen, utan för hela världen, menar Hojat.Med musiken skapar man frihet och förmedlar sin kunskap mellan människor, säger Hojat. Musiken kan skapa fred mellan länder och människor. Idag bor Hojat i Halmstad.

“Det har varit krig i Afghanistan i över 30 år vilket har gjort landet till ett av världens fattigaste länder. USA invaderade landet 2001, utländska styrkor finns fortfarande kvar men trupperna har minskat i antal. Konflikten mellan talibanerna och väststödda regimen fortgår.”
FN-förbundet

https://www.facebook.com/HojatRahimiOfficialPage/
—————————————————————————–
HAFEEZ ALI BALOUSH (Balochistan)

Stort stjärna i hemlandet som just nu bor på Åtorp asylboende i Munkedal. Hafeez tvingades för cirka 2,5 år sedan att fly sitt hemland pågrund av sin musik.

Hafeez Balochs kampsång blev startskottet för ett liv under hot från pakistanska armén. Han torterades och förföljdes, ända tills Omeira Baloch en dag sa åt honom att lämna landet.

– Jag är mamma, jag kommer att ta hand om våra barn. Men du måste fly härifrån nu, sa hon till honom. Och våren 2014 lämnade Hafeez Baloch Pakistan. Hafeez Baloch lyckades ta sig till Sverige och Omeira Baloch blev kvar.

Då väntan blev för lång beslöt hon sig för att tillsammans med sina två barn ensam fly till Europa för att återförenas med sin man. En flykt som uppmärksammats i press och media över hela världen.
http://www.etc.se/utrikes/hennes-flykt-inspirerar-andra-kvinnor

“Balochistan, Belutsjistan eller Beluchistan är en av Pakistans fyra provinser. På andra sidan gränsen mot Iran finns sedan den iranska delen av den historiska provinsen Baluchistan. Denna iranska provins kallas Sistan och Baluchistan.”
“The Balochistan conflict is a guerrilla war waged by Baloch nationalists against the governments of Pakistan and Iran in the Balochistan region, which covers Balochistan ”
Wikipedia

https://www.facebook.com/HafeezAliBaloch/

—————————————————————————–
ESKILSBANDET (Eritrea)

Efter att ha flytt dikaturen i Eritrea har medlemmarna i Eskilsbandet till slut hamnat i Eskilstuna i Sverige. Gruppen gjorde stor succé vid sitt uppträdande i Uddevalla tidigare i våras. Bereket Genzebu bodde under en period på Åtorp asylboende i Munkedal. Det blir en kväll fylld av dofter och rytmer från Etiopien och Eritrea. Livemusik med Eskilsbandet, ett Eritreansk band som grundades av Eritreanska Föreningen i Eskilstuna. Feat: Bereket Genzebu, Sami Negash, Sened Bereket, Wedi Hadera.

“Varje dag kommer nya flyktingar från Eritrea över gränsen till Sudan. Många flyr för att undvika landets obegränsade militärtjänst som beskrivits som en modern form av slaveri.”
Sveriges Radio

https://www.facebook.com/Eskilsbandet/?fref=ts

—————————————————————————–
ALAA MKATASH feat Abdulrahman Iluti ( (Syria)

Alaa från Damaskus numera Jönköping bjuder på traditionell Dabke och musik från mellanöstern. På sång gästar Abdulrahman Iluti från Uddevalla. Alaa har uppträtt i Uddevalla ett flertal gånger de senaste två åren, senast i maj i samband med Dalabergsdagen då det slogs publikrekord och dabke-dansen fick hela torget att koka. Abdulrahman Iluti är en lokal sångare som fick dalabergspubliken att både jubla och dansa.

“I juli 2011 bröt inbördeskrig ut på allvar i Syrien. I mars hade folk börjat kräva demokratiska val, inspirerade av den arabiska våren. Men diktatorn al-Assad ville inte släppa ifrån sig makten och tog till vapen mot sitt folk: flygbombningar mot civila. Giftgas. Tusentals som torteras till döds. Sedan kom IS. På kort tid erövrade de en stor del av landet och utropade en terrorregim. I de erövrade områdena utsätts civila för massmord, våldtäkter och tvingas bli sexslavar. De som kan flyr. I dag är halva Syriens befolkning på flykt. De allra flesta – fyra miljoner – som har lämnat landet befinner sig i grannländerna Turkiet, Jordanien och Libanon. Två miljoner av flyktingarna är barn.”
Aftonbladet

https://www.facebook.com/alaa.mkatash?fref=ts
——————————————————————————
MAJD DOUSHI (Syria)

Majd från Damaskus men numera bosatt i Lysekil spelar Oud eller ud, även känt som korthalsluta,[1] är ett päronformat stränginstrument som härstammar från Mesopotamien men som sedan spreds till Mellanöstern, Ryssland och Kina. Oud är väldigt vanligt i arabisk musik och har vanligtvis 11 sen- eller nylonsträngar placerade i par, inom fackterminologin kallade “körer”. Den lägsta bassträngen är enkel, även om det förekommer varianter med parsträngar även i basregistret. Instrumentet är bandlöst med kort mensur, vilket ger ett mjukt och svajande ljud.

Majd´s bror kommer att kompa på darbuka. Darbuka (även doumbek, dumbec eller tablah, arabiska: دربوكة) är en handtrumma formad som en bägare och används främst i Mellanöstern, Nordafrika och Östeuropa. Även om man inte vet exakt när dessa trummor först gjordes, så känner man till att det är ett forntida instrument. Vissa säger att de har funnits i tusentals år och att de användes i Mesopotamien och antikens egyptiska kulturer. Det har också varit en del debatt om att de faktiskt har sitt ursprung i Europa och fördes till Mellanöstern av nomadiska keltiska stammar.[källa behövs]

Trumman spelas vanligtvis liggande i knät under ena armen och spelas då med handflator och fingrar i olika rytmer.

Traditionellt kan darbukan vara gjord av lera, metall eller trä. Moderna darbukor är också ibland av syntetiskamaterial, tex. glasfiber. De moderna metallvarianterna av darbukan är vanligen tillverkad av aluminium (antingen gjuten, spunnet, eller som bildas av ett ark) eller koppar. Traditionellt gjordes trumskinnen av djurhud, vanligen get och även fisk. Moderna darbukor använder oftast syntetiska material till trumskinn, så som mylar och glasfiber.

Darbukan används till orientaliska musiksorter, och är vanligt förekommande under magdanser.

https://www.facebook.com/majd.doushi?fref=ts

——————————————————————————-
ABDOU DAY (Madagascar)
Abdou har som är från Madagascar har numera sin bas i Frankrike även om Göteborg där flickvän och barn är bosatta är hans andra hem. Tidigare i våras gjorde Abdou två uppskattade konserter på Åtorp asylboende samt Hotel Lysekil asylboende,

Genre: Musique Roots / Reggae / Tropicale
Hemort: Antsiranana (Diego-Suarez) Madagascar

Abdou Day est né en 1976 à Diégo-Suarez au nord de Madagascar. Il commence le chant dès l’âge de quatre ans et gagne un peu d’argent avec des chansons traditionnelles malgaches dans les rues. Il découvre le reggae avec des 33 tours de son père à la fin des années 1970 à travers des personnalités comme Jimmy Cliff, Johnny Nash, Peter Tosh ou Bob Marley.

https://www.facebook.com/abdou-day-236359374259/
——————————————————————————-

Det var i provinsen Kaffa i Etiopien som kaffet först upptäcktes. Enligt historien var det en gammal herde som fick ovanligt pigga getter då dem åt ifrån en viss buske. Så var kaffebönans uppiggande effekt upptäckt!

Den etiopiska kaffeceremonin är del av en två tusen år gammal sed, som du nu har möjlighet att ta del av.
Först rostar vi de gröna bönorna tills de får den karaktäristiska mörkbruna färg vi är vana vid. Innan vi maler kaffebönorna, skickas de runt för att doftas av. Vi brygger sedan det malda kaffet i en vacker lerkanna kallad “Jebena”. Kaffet smakas av på traditionellt vis i tre omgångar och blir starkare för varje kopp.

VISSTE DU ATT…
…popcorn är det självklara tilltugget till etiopiskt kaffe.
…i vissa delar av Etiopien dricker man sitt kaffe med salt eller smör.
..den tredje koppen som serveras kallas “Baraka” – välsignelsen.
“Källa: Restaurang Simba”

——————————————————————————-
Programmet uppdateras löpande.

I samarbete med Studiefrämjandet, Uddevalla Kommun, Kulturföreningen Uddevallakassetten och Vänner Utan Gränser.

Varmt välkomna!

Vid regn flyttas WCF till KONTORET

“Kom och häng på Hamngatan tillsammans med alla andra! Den 1-2 juli är Norra Hamngatan befriad från bilar och bussar.
Ta en fika, lägg dig i en hängmatta med en gratisbok, måla så många gatstenar du orkar, skapa ett önsketräd, sola, njut av musik, gerillasticka, ta en historieselfie eller inta en del av gatan med möbler och vänner…
Här finns något som passar för alla. Passa på o gör gatan vid Bäveån i Uddevalla till din!”
KULTUR & FRITID

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: