Uncategorized

17/3 Sound Tracker som studiecirkel

17/3 Sound Tracker som studiecirkel
“Thats REALLY great to hear. All the best, take care Sami”
Sami Yaffa 2018 om Kulturföreningen Uddevallakassettens studiecirkel Sound Tracker.

För dig som är nyfiken på musik och kultur från världens alla hörn. I studiecirkelform slår vi oss ner i soffan på KONTORET och ser Sound Tracker där basisten Sami Yaffa från New York Dolls, Hanoi Rocks, Hellacopters mfl utforskar länder och städer där rytm och melodi är en del av kulturen. Vid varje tillfälle ser vi två avsnitt som följs upp av diskussioner och reflektioner kring vad vi fått uppleva. Gärna kompletterat med en bit mat och dryck från de aktuella länderna.

På premiärträffen ser vi avsnitten om Turkiet samt Etiopien.

Studiecirkeln kommer att under våren kompletteras med en föreläsning av Said Chaouch, grundaren av skivaffären World Music Oaisis som reder ut begreppet världsmusik, den musik han helhjärtat ägnat större delen av sitt liv åt.
http://worldmusicoasis.com/lectures.asp

SÄSONG 1.
Avsnitt 1 – New York. Avsnitt 2 – Spanien. Avsnitt 3 – Argentina. Avsnitt 4 – Brasilien. Avsnitt 5 – Serbien. Avsnitt 6 – Etiopien. Avsnitt 7 – USA Road Trip del 1 av 2. Avsnitt 8 – USA Road Trip del 2 av 2.

SÄSONG 2.
Avsnitt 1 – Jamaica. Avsnitt 2 – Senegal. Avsnitt 3 – Indien. Avsnitt 4 – Turkiet. Avsnitt 5 – Indonesien, Java. Avsnitt 6 – Indonesien, Bali.

SÄSONG 3.
Avsnitt 1 – Colombia. Avsnitt 2 – Irland. Avsnitt 3 – Palestina, Israel. Avsnitt 4 – Japan. Avsnitt 5 – Ryssland Sankt Petersburg. Avsnitt 6 – Ryssland, Moskva.

“I´d like to open the door to another world” Sami Yaffa
https://www.facebook.com/soundtracker.tv/

B.Y.O Bring your own food and drinks.
Fri entré – Studiecirkel kl 14.00 – 16.15

I samarbete med Kulturföreningen Uddevallakassetten och Studiefrämjandet

——————————————————————————————-

Starta musikcirkel – Frågor & svar för att komma igång.

I en musikcirkel delar du lyssningsupplevelsen med andra. Musikcirklar finns i en massa varianter, och ni bestämmer själva vad som passar er.
Den vanligaste formen är att ni är en grupp som lyssnar på en skiva eller konsert, för att sedan träffas och prata om den. Sedan väljer ni en ny skiva, konsert, och ännu en…

Hur bildar man en cirkelgrupp?
Inventera ditt nätverk. Vem kan vara intresserad? Musikcirkeln kan vara ett trevligt sätt att återknyta kontakten med gamla bekanta – eller hitta nya. Studiefrämjandet kan också hjälpa till att forma en grupp.

Hur många ska vi vara?
Mellan fyra och åtta är ett bra riktmärke. (Minst tre)

Vad ska vi se och/eller lyssna på?
Ett vanligt sätt att gå laget runt, så att var och en får välja en skiva/konsert inför varje träff. Andra fördjupar sig i musik och textskapande, väljer klassiker, skivor från olika världsdelar eller enbart Polarpristagare. Det är fritt fram att hitta på egna varianter!

När och var ska vi ses?
En tumregel är att ha så långt mellan träffarna så att alla hinner lyssna och analysera skivan/konserten. Vissa grupper växlar om att ses hemma hos varandra. Andra föredrar neutral mark, till exempel hos ett studieförbund eller på restaurang.

Vad ska vi prata om?
Var skivan/konserten bra eller dålig? Allmänt tyckande är helt okej, men mer spännande blir det om ni fördjupar frågorna:
• Varför tyckte du att skivan var bra eller inte?
• Vilka känslor väckte skivan?
• Hur var texterna – och vad stod mellan raderna?
• Vad tror ni artisten vill säga med musiken?
• Vad tyckte ni om musiken, melodierna, rytmer– och varför?

Många musikcirklar börjar eller avslutar träffen med att varje deltagare betygsätter skivan. Ett bra sätt är att starta varje träff med en runda där var och en kort berättar om hur de upplevde skivan. Ni kan också bestämma att var och en läser ett citat ur en textrad som de gillar – eller ogillar.

Kan vi göra något mer i cirkeln?
Gäster i cirkeln är ofta givande. Ni kan bjuda in musiker, arrangörer eller skivkritiker. Äter ni mat ihop kan ni kanske laga mat från musikerns hemland. Ni får självklart prata om vad som helst, men att försöka fördjupa era samtal om skivan i stället för att hoppa till ett annat ämne brukar på sikt vara mer givande.

Vad ska vi tänka på innan vi börjar?
Det är bra om ni från start pratar lite om hur ni ska ha det i cirkeln. Vad händer om jag inte hunnit lyssna på skivan, kan jag delta ändå? Hur ska vi ha det med musikvalet? Ska någon leda samtalen varje gång eller kanske ta reda på lite mer om text och musikskaparna? Även praktiska saker, som hur länge ni ska hålla på varje gång och hur ni gör med fika/mat kan vara bra att bestämma tillsammans.

Ta hjälp av Studiefrämjandet
Att samarbeta med Studiefrämjandet är en bra idé. Ni kan få hjälp praktisk hjälp med lokal, material och annat ni behöver. Studiefrämjandet kan även hjälpa dig att komma igång om det känns trögt att ta initiativet själv.

Enkelt att starta studiecirkel
Att starta en cirkel i Studiefrämjandet är enkelt. Här är några grundregler:
• En studiecirkel ska ha minst tre deltagare, inklusive ledaren.
• En cirkelledare måste finnas men hens roll bestämmer ni själva.
• Deltagarna ska vara 13 år eller äldre.
• Ni har minst tre träffar och totalt pågå minst nio studietimmar. Varje studietimme är 45 minuter.
• Cirkelledaren fyller i en närvarolista som lämnas till Studiefrämjandet, den är grunden för det offentliga stödet studieförbunden.
• Musikcirklar på distans är möjligt. Genom Studiefrämjandet får ni tillgång till lärplattformen Learnify, där er cirkel kan få ett eget virtuellt rum.

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: