Folkmusikfestival

3/8 Samtal om Världsmusik med Said Chaouch – Uddevalla Folkmusikfestival

3/8 Samtal om Världsmusik med Said Chaouch – Uddevalla Folkmusikfestival, Bohusläns Museum

En föreläsning med Said Chaouch, grundaren av skivaffären World Music Oasis som reder ut begreppet ”World music/Världsmusik”, en musikgenre han ägnat större delen av sitt liv åt.
World Music är ett begrepp som dök upp tidigt 1960-tal och användes då i sammanhang som studier, festivaler, seminarium osv. I London år 1987 valdes namnet för ett kommersiellt syfte. Namnet gav artister från tredje världen en plats på skivhyllorna och konserter runt om i världen. Termen fick dock inte enbart positiv respons, den blev kritiserad för sin diffusa mening, komplexa definition och betraktades av vissa som rasistisk. För att förtydliga historien om World Music och dess betydelse har Said intervjuat de flesta av deltagarna som var med och skapade begreppet i London 1987. De har även intervjuat musikproducenter, skivbolag, festivalarrangörer, världsberömda artister, journalister och andra viktiga namn bakom världsmusikens uppkomst och utveckling. Även svenska personer såsom Christer Bothén, Krister Malm, Bengt Berger, Maria Selander, Magnus Bäckström, Anita Livstrand, Tuomo Haapala, Owe Ranström, Jörgen Adolfsson, Gunnar Valkare, Ken Day, Dan Lungberg, Håken Agnester, Karl Tiderman, Magnus Säll och Bengt Eriksson har intervjuats för att få deras syn på begreppets definition. Said delar under föreläsningen med sig av sina egna erfarenheter och kunskap samt ger sin syn på begreppet World Music och dess innebörd. Han berättar även om stora och historiska världsmusikhändelser, kända artister och deras framgångar, om olika skivbolag, och visar olika världsmusikprylar (affischer, instruments, unika dokument, filmdokumentärer, kassetter etc.)

http://worldmusicoasis.com

Fri entré

I samarbete med Uddevalla Folkmusikfestival, Studiefrämjandet, Bohusläns museum, Uddevallakassetten.

Foto: Peter Lloyd

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: