Artiklar/Arkiv

Australienfestivalen 9/9 -06Robert “Dala” Dahlqvist, Wallin, Chris Bailey, Shellie Morris, Jane Kitto

Australienfestivalen 9/9 -06
Plats: Tellus Kafé & Bio
Vattenledningsv 46, Stockholm.
Artister:
1. Chris Bailey
2. Shellie Morris
3. Jane Kitto
4. TribeLars
5. Audun Eriksen
6. Lex Gillen
7. Giddabush

Aussie aussie aussie oi oi oi!
G’day mate!
Vilken fantastisk festival det blev på Tellus i Stockholm den 9 sept 2006. Australiska Nya Zeeländska vänskapsföreningen gav under våren sitt fulla förtroende till styrelsekollegan Lars Wallin i valet av artister och lokal till Australienfestivalen. Med en minimal budget i bakfickan var det bara till att koppla upp sig på nätet, plocka fram telefonen och kontakta de artister som jag helst av allt ville skulle komma och uppträda.

Artisterna
Den första jag kontaktade var Shellie Morris, en aboriginsk singer & songwriter från Darwin i Norra Territoriet i Australien. Jag hade sett henne live flera gånger i Australien och vi har varje gång vi träffats pratat om hur kul det hade varit om hon kunde komma till Europa och uppträda. Nu infann sig äntligen möjligheten, allt jag kunde erbjuda var en flygbiljett till Sverige, men Shellie tackade trots det låga gaget ja direkt!

Jag lyckades boka in ytterligare en Sverigespelning för Shellie, på Bohusläns Museum i Uddevalla vilket innebar att även Glen Heald, Shellies musik och livspartner kunde följa med på resan. My Planets kontor i Sydney hjälpte till med biljettbokningen. Nästa artist på önskelistan var rock/punklegenden Chris Bailey från det gamla Brisbanebandet The Saints. The Saints har ända sedan 1970 -talet inte bara varit ett av mina personliga favoritband, artister som The Hives, The Hellacopters och Sahara Hotnights namedroppar ofta The Saints som ett av sina favoritband.

Jag blev förstås överlycklig när även Chris Bailey tackade ja till festivalen för reseersättning.Jane Kitto befann sig mitt i en europaturné med Big brother and The Holding Company, Janis Joplins orginalband men tackade ändå ja och kom till Australienfestivalen, detta trots att hon senare på kvällen skulle uppträda i Umeå.

Tellus i Stockholm
Norges multimusiker Audun Eriksen satte sig på flyget från Trondheim för att underhålla Stockholmspubliken med sina spektakulära nummer, som förutom att lira på didjeridu även innebär att exempelvis skapa en flöjt av en morot! Världsmusikgruppen Giddabush skulle senare på kvällen uppträda i Trelleborg men även de tog sig först till Stockholm. Lex Gillen reste från Merch i Luxemburg för att bjuda på vacker gitarr, sång & didjeridumusik. Mitt egna band TribeLars bestående av Mattias Wik, Peter Hansson och Paulina Lato reste till Stockholm från Uddevalla för att uppträda mot samma gage som de andra, mat och bensin!

Lokalen kunde inte ha varit bättre, Tellus som är Stockholms äldsta fortfarande fungerande biograf, byggd 1922 och drivs helt av ideellt arbetande eldsjälar skapade en perfekt atmosfär. I serveringen fanns australisk öl och vin amt en massa gott käk, det fanns även möjlighet att provsmaka vin från landet down under.
Tellus egna personal tillsammans med vänskapsföreningen och extrapersonalen Sari och Karin gjorde sitt yttersta för att serva alla gästerna. Stort tack till alla inblandade!

Shellie Morris
Efter en tid bestående av massivt mejlande och telefonringande för att marknadsföra arrangemanget så anlände Shellie Morris och Glen Heald den 7 sept till centralstationen i Göteborg. Kai Martin den sjungande hockeymålvakten hade tidigare på morgonen bjudit på hälsosam frukost i sitt vackra hem ute i Ängsgården, så fylld av krafter välkommnade jag de australiska gästerna i ett strålande solsken.

Vi tog en liten extrarunda med bilen i Göteborg innan vi styrde norrut mot Uddevalla. Efter en kopp kaffe i hemmet på Asplundsgatan promenerade vi bort till lokaltidningen Bohusläningens kontor för intervju och fotografering.


Lex Gillen


Roland Nilsson, Jane Kitto

Bohuslän
Vid 16.00 tiden var det dags att åter bege sig till Göteborg igen, nu för att hämta Lex Gillen på Säve flygplats. Det var grymt kul att återse både honom och givetvis även Shellie och Glen. Kvällen avslutades på Butlers pub där vi deltog i en musikquis som vi vann! På torsdagsförmiddagen reste vi iväg för en liten sightseeing tur i Bohuslän. Vi inledde med den nya strandpromenaden i Uddevalla, efter en kort promenad i Skeppsviken tog vi färjan till Lysekil och vidare till Smögen där vi åt räkor och drack kaffe.

Vi stannade även till i det vackra Hunnebostrand innan färden gick vidare via Bovallstrand, Fjällbacka mot Vitlycke museum i Tanum där vi stannade för att bevittna de världsberömda klippmålningar. Det blev till min stora glädje nästintill fullsatt på kvällens konsert på Bohusäns Museum och som var alldeles magiskt bra! Vid lunchtid kommande dag samlades gänget bestående av 10 pers som skulle med till Stockholm på parkeringen utanför hemmet på Asplundsg, två välfyllda bilar lämnade staden med sikte på först Shellmacken strax efter Mariestad där vi bestämde att vi skulle fika.

Fikapaus
Glen var i högform och fick medpassagerarna att nästan kissa i byxorna av skratt! Mattias lämnade tämligen omgående över rollen som chaufför i den andra bilen till Bengan som ju faktiskt är chaufför till sitt yrke. Efter korv, kaffe och bullintag tuffade vi vidare mot rondellen vid ÖB i Arboga där vi stannade för ytterligare en bensträckare. Med Södermalmsskylten i sikte svängde vi av huvudleden in mot Stockholm. Dala från The Hellacopters mötte upp och tog hand om gänget som skulle övernatta hemma hos honom. Bengan och Kongstad hade hotell som väntade.

Jag skjutsade in Shellie och Glen till hotell Rica där de checkade in varpå vi åkte tillbaka till vår vän Karin i Midsommarkransen. Kvällen avslutades på restaurang Landet med öl, vin och god mat. Klockan ställdes till tidiga ottan nästa morgon, först skulle Shellie uppträda på TV4 Nyhetsmorgon, Sari och Karin följde med som guider. Själv begav jag mig tidigt till Tellus för att i ordningställa lokalen.

Festivalstart
Med en hjälpande hand från artisten Thorolf Andersson fick vi upp en liten fotoutställning på väggen. Det var full fart i lokalen med matlagning, PA uppsättnin och annat pyssel. Kl 11.30 inledde jag min så kallade öppna didjeriduworkshop, ca 30 pers satt i biosalongen och lyssnade andaktigt innan de fick prova på att spela. Nicole Williams, vänskapsföreningen ordförande berättade om föreningen och hälsade alla välkomna innan det kl 13.30 var dags för det första musikuppträdandet. Jane Kitto intog scenen och efteråt berättade Tellus ljudtekniker att detta var något av det bästa han sett någonsin på Tellus scen! Efter en kort paus var det dags för Giddabush att bjuda på svindlande didjeridu och trumrytmer, Said, Fredrik och Olle fick det att svänga rejält i lokalen.

Audun Eriksen hade det lite svettigare inför sin konsert då hans bagage med alla instrument hade försvunnit på Gardemoens flygplats. En borrmaskin fanns dock hos Karin, morötter inhandlades på Konsum, Rolle fixade fram en flöjt och jag lånade ut en Örgendidj varpå Audun bjöd på en händelserik och bra konsert. Lex Gillen inledde sin konsert med gitarr och sång ackompanjerad av Roland Nilsson på munspel och det lät grymt bra, även jag gästade med lite didjeridu på ett hörn. Därefter var det dags för Uddevallagänget TribeLars, trots att vi endast har genomfört 2 spelningar tidigare och bara repat ett fåtal gånger så lät det helt ok, kanske till och med bra om jag får säga det själv! Efter vårt framträdande väntade först en paus med mingel, mat, vin och öl.

Chris Bailey

Chris Bailey anlände med taxi och det blev ett kärt återseende över ett antal glas med rött, innan det var dags Shellie Morris att kliva på scenen. Det blev återigen en känslosam, vacker och alldeles sagolikt bra konsert med denna Aboriginska sångfågel. Det blev en rusning till skivförsäljningen efter konserten. Kl 20.30 klev så en av Australiens största rockhjältar i historien, Chris Bailey på scenen. Bailey var på ett strålande humör och inledde med “That´s alright mama”, halsade lite rödvin, skämtade med publiken och växlade med att framföra klassiker och spontangjorda låtar innan jag själv bjöds upp på scenen för lite komp med didj i “Gone with the wind” samt i “Nights in Venice”, i vilken även Glen Heald gästade, gissa om jag njöt av att stå sida vid sida med herr Bailey!

Vi avslutade kvällen på en lokalkrog i Midsommarkransen. Även om festivalen inte blev utsåld, något jag hoppats på så var styrelsen i vänskapsföreningen på söndagens möte eniga om att det hade varit en succé.
See ya!

Lars Wallin


Chris Bailey

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: