Skivrecensioner

Skivrecensioner


Hoodoo Gurus

Purity of essence.2010  

Det är fem år sedan vi senast hörde något från dessa legendariska aussierockers. Frisyrerna är borta men melodierna och stämsångerna sitter fortfarande kvar. Dave Faulkner och Brad Shepard får oss att tro att det är 80-tal igen, positivt alltså, för det låter riktigt bra.Öppningen är extermt stark med “Crackin up” som är en riktig rökare och blivande livefavorit. Låt 2 “A few home truths”  har stämsång och melodi som i fornstora dagar. “Are you sleeping” är en vacker ballad som doftar lite U2, fast bara lite. 16 låtar totalt och även om inte alla låtar håller världsklass så är det en riktigt stark skiva och comeback. Hoppas på Europabesök, varför inte Sverige! Fyra kassetter!

Låtlista:

 

1.  Crackin’ Up
2.  A Few Home Truths
3.  Are You Sleeping?
4.  Burnt Orange
5.  I Hope You’re Happy
6.  Ashamed Of Me
7.  What’s In It For Me?
8.  Over Nothing
9.  You’ve Got Another Thing Coming
10.  Only In America
11.  Somebody Take Me Home
12.  Let Me In
13.  Evening Shade
14.  Why So Sad?
15.  1968
16.  The Stars Look Down

L. Wallin


Jenny Doveson

All these wasteful hours   


Fullständigt lysande! När jag nu i skrivande stund har debutplattan med Jenny Doveson “All these wasteful hours” strömmande ur högtalarna så far fantasin och tankarna iväg till en svunnen tid och era. Ser mig själv framför en skrivmaskin i en bohemisk lägenhet i Greenwich Village New York. Flyttar jag på den urdruckna whiskeyflaskan i fönstret kan jag se Bob Dylan och Suze Rotolo vandra förbi nere på Jones Street. Jag hör dom prata om Woody Guthrie. Hur kan en blott 21-årig tjej från Nyköping skapa sådan magi redan på sin debutplatta? Efter det att Jenny fått en gitarr i 17-års ålder och sedan plöjt igenom skiva efter skiva sprugna ur den amerikanska blues och folkmusiken har vi nu en av de starkaste debutskivorna jag hört på mycket länge. Soundet är tidslöst och med sin röst, gitarr och munspel som enda vapen har Jenny Doveson nu släppt skivan Dylans fans väntat på sedan 60-talet. Lyssna på låtar som “I Will Think Of It All”, “The Stranger” och öppningsspåret “Iv’e Been Picking Some Flowers”, jag säger det igen, fullständigt lysande! Fem kassetter!Låtlista:
1. Iv’e Been Picking Some Flowers 2. In All These Wasteful Hours 3. Golden Gates 4. I Will Think Of It All 5. Hills Of Mexico 6. The Stranger 7. Wintertime 8. All Lovers Lost 9. Who Knows 10. It’s Getting Cold MamaL. Wallin  


Troublemakers

Made in Sweden 2009   


Kommer inte ens ihåg när det var, men för länge länge sedan stod jag längst fram på Sprängkullen och skrålade med i Staden Göteborg. När nu Troublemakers smäller till med sitt 7’e album känns det som ett eko från då men samtidigt här och nu! Tack vare att Troublemakers har sina rötter i 77-punken, då punk var nära besläktat med tidslös rock’n roll så håller det fortfarande. Made in Sweden är riktigt jävla bra, tight med grymma refränger och melodier som både lyfter knutna nävar i skyn samtidigt som benen vill dansa! En skön mix av fest och politik. Nog tjötat….yeah yeah here we go…Låtlista:
1. Handgranat 2. Galen 3. Hey amigo 4. Partytrash 5. Min egen revolution 6. Lillebror 7. Faller 8. Sommaren som kommer 9. Bastarder 10. Elvis och jag 11. RIP 12. Blå 13. Psykopat 14. Made in SwedenL. Wallin  


 
Sterile Hermaphrodite

Walking Like A Reptile   

Den här plattan borde egentligen komma från ett band med hemadress som ex Brooklyn. Från ett kvarter där ett myller av kulturer, färger, dofter och influenser tillhör vardagen. Det brukar nämligen vara i sådana miljöer som den här typen av musik skapas, musik som man egentligen inte kan sätta fingret på, som spretar hit och dit och ogenerat rör sig mellan olika stilar. Jäkligt kul att dom är från lilla Uddevalla och att ett band från korpstaden kan släppa ett sådant här album där stoner möter grunge möter punk och gud vet vad. Det svänger som fan och den enda liknelsen jag kan komma på är Sydneybandet The Hard-ons, som om de skulle möta Seattle, så låter det!Låtlista:
01 Violin
02 The Trip
03 Drunken Man
04 Greetings From The Desert
05 Pavement Boogie
06 Big Buffalo
07 Jaevla Daemas
08 Evil Parasite
09 Devils Tongue
10 Dancing Demons
11 The Arabian Crusheendo
12 Fried
13 Glue It On To MeL. Wallin  


 

 

 

Zooparty

Re-fuse   

Zooparty har med sin nya platta Re-fuse tagit klivit upp som ett av Sveriges aboslut bästa punkband. Det finns egentligen inte ett enda svagt spår på skivan. Skivan öppnas med den starka Bring the bored för att sedan med ett larm från -77.drivas på låt efter låt. Det är få förunnat att hålla en sådan hög och jämn standard en skiva rakt igenom. Nu finns det ju rutin i bandet, för att inte tala om gästartisterna. Det är inte vilka som helst som Zooparty nu för andra gången samarbetar med, Brian James från The Damned, Lords Of The New Church och Glen Matlock från Sex Pistols. Båda var låtskrivare till respektive band. Med sådana gäster i studion och i bandet är det kanske inte så konstigt att det låter som det låter. Hur det låter? Tja stoppa ner band som Buzzcocks, Pistols, Ramones, Damned och Erik, Hård-Per samt Bumba i en mixer så voila, Zooparty! Favoritspår “We have the right to know what´s wrong”.Låtlista:
1. Bring the bored
2. C´Mon
3. General Cutter
4. Insane
5. The Nevers
6. Neat Freak
7. Intro
8. We have the right to know what´s wrong
9. Raised on boredom
10. Criminals police the criminals
11. Laying low is not what we do
12. DieL. Wallin  


 

 

 

Blue King Brown

Stand up   


Det här är det bästa som Australien leverat på mycket länge! Blue King Brown är just nu mitt absoluta favoritband. Mixen av reggae, folk, blues och jazz kryddat med starkt politiska texter har fått mig på knä! Ska man jämföra musiken med någon svensk artist så ligger förmodligen Svenska Akademien allra närmats. Gruppens frontfigurer sångerskan/gitarristen Nathalie Pa’apa’pa och basisten Carlo Santone har sina rötter i Byron Bay men det var efter flytten till Melbourne som Blue King Brow bildades. Den här skivan måste du ha i din samling. Blue King Browns resa har bara börjat.Låtlista:
01. Come and Check Your Head
02. Stand Up?
03. One Day?
04. Don’t Let Go?
05. We Won’t Go?
06. Keep It True?
07. Comin Through?
08. Water?
09. Samoa’s Song?
10. Us and ThemL. Wallin  


Lou Bennet & The Sweet Cheeks

Hold my hand?Bennet Guise  


Vacker folk-pop-singer & songwriter musik att avnjuta vi lägerelden eller varför inte på en trevlig restaurang med ett gott vin och sällskap. Ibland förs tankarna till ikonen Paul Kelly. Gillar den här plattan väldigt mycket. Akustiska gitarrer, fiol, stämsång och smygande trummor. Musik med sina rötter i Victoria, Australien.Låtlista:
1. Pushin’
2. Crashin’ Down
3. Hold My Hand?
4. Don’t Sleep
5. One True Place
6. Still Goes On
7. Fil Me
8. Wavin’ Goodbye
9.Heartbroken Song
10. Saddle Up
11. We’re DifferentL. Wallin  


The Cheats

Hats of to The CheatsOff the hip  


Julian Tovey (guitar, vocals) och Tom ‘Coops’ Cooper (drums, vocals) från Melbourne bjuder med sin debutplatta “Hats of to The Cheats” på 13 partylåtar. Låtar som borde lyfta de allra festerna ännu en snäpp! Tänk att det går att låta så mycket av bara 2 personer. Glad garagerock, sköna riff, party helt enkelt. En klassisk Off The Hip platta!Låtlista:
1.Do It Again
2.One Foot In The Grave
3.Wait There
4.Don’t Be Sad
5.Another Night
6.Burn It Up
7.Leavin’ Here
8.Rack ‘Em Up
9.Worried About You
10.Where You Been?
11.Baby Won’t You Be My Baby (Tonight)?
12.Run For Your Life
13.The Devil And YouL. Wallin  


Russian Roulettes

R&ROff the hip  


Skivans titel R&R står för rock’n roll, och visst är det rock. Skitig, skränig garagerock som jag inte riktigt kan bestämma mig för om jag gillar, det är på väg att slå över mot The Cramps. Det svänger här och där, larmar lite för mycket här och där, på en öldränkt pub i Melbourne är det förmodligen alldeles lysande.Låtlista:
1.Drinking Much Too Long
2.September Girl
3.Wrong Direction
4.Outta Control
5.Hurry Up
6.You Only Call Me When You’re Down
7.Gonna Make It
8.Party
9.Girl You Know How To Dance
10.I Just Wanna Make Love To You
11.All The ThingsL. Wallin  


Mustang

HotmanvenomDrunkstar Records  


Australiska Tasmaniens svar på det numera avsomnade Speedfreaks. Herregud sångaren låter till och med här och där precis som Tomas Modig! Om nu Speedfreaks sover så är Mustang raka motsatsen, blir du inte klarvaken av det så vet jag inte av vad. Det är skitig rock’n roll, lite stoner lite metal och hela tiden med gasen i botten. Hur bra som helst och perfekt partymusik om du gillar luftgitarrer!Låtlista:L. Wallin  


Thåström

Kärlek är för domUniversal  


Öppningsspåret “Kort biografi med litet testamente” sätter an tonen för vad som kan beskrivas som en fortsättning på Skebokvarnplattan och det är magiskt bra. Det låter som om Thåström känner att slutet närmar sig och det är dags att få sagt det måste sägas. Vi får följa med på en resa bland vänner, städer och resor, en resa som är väldigt mörk. Jag hyser den allra största respekten från Thåström. Tack för att du ställt dig utanför alla helvetets lekprogram, skvallerpress etc. Tack för att du är och har varit soundtracket från tonåren tills nu, tack för att du är på riktigt! Fan plattan är så mörk att jag blir berörd på djupet. Jag läste också Buster och Fantomen, såg The Clash, och ska snart långt bort…Låtlista:
1. Kort biografi med litet testamente 2. Långtbort 3. Tillbaks till Trehörnsgatan 4. Som tåg av längtan 5. Den druckne matrosens sång 6. Axel Landquist Park 7. Kärlek är för dom 8. Över sundet 9. Linnéa 10. Men bara om min älskade väntarL. Wallin  


Dundertåget

Skaffa ny frisyrRazzia  


“Det är nåt som man inte har hört förr, det är ett tåg som visslar och skramlar sig fram från dom rostiga hamnanläggningarna i Uddevalla, som slaskar sig fram mellan sjömän och horor, vare sig dom befinner sig i hamnmagasinen därnere eller i Stockholms allra hippaste mediahus… Det är rock’n’roll på svenska som gurglar i Nybroviken på bästa ståplats, som smiskar rumpa i Lars Noréns heligaste källare på Östermalm…” Så lyder pressreleasen och så här låter kassettens recensent: Jävlar vad coolt, svensk rock som doftar så mycket -70 tal att jag får vibbar från Solgården (fritidsgården på sommarhemmet), och vibbar från stora hörlurar på biblioteket någon rast från söderskolan (Jag brukade lyssna på Nationalteatern där när det begav sig). Detta samtidigt som musiken är här och nu på ett fullkomligt naturligt sätt. Samarbetet med Sundström som bidgragit med ett flertal (7st) texter är genialt. Tänk att svaret kom så fort, svaret på frågan om vad ska han göra nu, Dala, nu när Hellacopters vilar, tja han ska lira rock’n roll land och rike runt, och som dom lirar! Dundertåget är på helt rätt spår, kör bara…Låtlista:
1. Hakka Karl 2. Ifrån Mej Själv 3. Alla Andras Fel 4. Skaffa Ny Frisyr 5. Delad Vårdnad (ska Du Ha Spö) 6. Stick Å Brinn 7. Slut Som Artist 8. Onda Dockan 9. Lika Som Bär 10. Vi Ses Nog Aldrig IgenL. Wallin  


AC/DC

Black iceColumbia Records  


Varför ändra ett vinnande koncept? Gamla hederliga AC/DC ångar på med sina riff som om tidigt stått still och det är hur bra som helst. Skivan är faktiskt som ett rock’n roll tåg rakt igenom, visst vi har hört det förut men när det gäller AC/DC hör vi det gärna igen. Måste försöka få biljett till någon av konserterna bandet genomför i Europa i sommar. p.s Missa inte boken AC/DC “Den ulitmata historien om världens största rockband” som är utgiven på svenska. Fantastiska bilder och historier från bandets start i Sydney, Australien.Låtlista:
1. Rock’n’roll Train
2. Skies On Fire
3. Big Jack
4. Anything Goes
5. War Machine
6. Smash N Grab
7. Spoilin’ For A Fight
8. Wheels
9. Decibel
10. Stormy May Day
11. She Likes Rock’n’roll
12. Money Made
13. Rock’n’roll Dream
14. Rocking All The Way
15. Black IceL. Wallin  


Geoffrey Gurrumul Yunupingu

GurrumulSkinny Fish Music  


Årets bästa skiva, platinum, guld! Ja lovorden vet inga gränser i världspressen över aboriginska Geoffrey Gurrumul Yunupingus solodebut.
Det är fantastiskt vacker musik, så avskalat och så skört och starkt samtidigt. Geoffrey som är blind sedan födseln spelar gitarr och sjunger med en ljus stämma som trollbinder. Tillsammans med sin cellist Michael har de här skapat något av ett mästerverk inom världsmusikscenen, eller det låter väl egentligen som singer & songwritermusik. Geoffrey har tidigare varit medlem i kända aboriginska band som Yothu Yindi och Saltwater People. Peter Garret (Midnight Oil) valde skivan den den bästa i Australien 2008.
Jag har sett Geoffrey live två gånger och det har varit magiskt, rekommenderas varmt!Låtlista:
1. Wiyathul
2. Djärimirri
3. Bäpa
4. Gurrumul History (I Was Born Blind)
5. Marrandil
6. Marwurrumburr
7. Galiku
8. Baywara
9. Gäthu Mäwula
10. Galupa
11. Wirrpanu
12. WukunL. Wallin  


SCREWTOP DETONATORS

3, 2, 1 … I’m DoneOff The Hip (Australia)  


I det bifogade pressmaterialet basunerar Mickster, skivbolaget Off The Hips ägare ut att detta är 2008 års bästa album. När de här ungdomarna från Perth, numera bosatta i Melbourne klev in på hans kontor var han skeptisk. Efter att ha lyssnat på gruppens demo var han helt såld! Och visst. här och där låter det riktigt bra, klassisk aussierock när den är som bäst, fast årets platta är den inte i mina öron. hälften är kanon resten sådär så betyget blir mellanmjölk, inte för fett inte för tunt! Extra plus för skivtiteln!Låtlista:
1. God Knows
2. See You Cryin
3. Alcohol and Cigarettes
4. In The First Place
5. Walking
6. Anvil
7. On The Run
8. Be Around
9. Singleton
10. STD
11. Nothing Up My Sleeve
12. TransparentL. Wallin  


MIDNIGHT WOOLF

Tropical DiseaseOff The Hip (Australia)  


Swamp, surf, garagerock alá The Cramps och liknande band. Fungerar förmodligen bäst en riktigt blöt kväll i samband med en stort intag av starka drycker. Hemma i vardagsrummet lämnar katterna rummet redan vid första låten och jag byter skiva strax därefter. Det är inte dåligt, men för att lyssna på det här krävs det att man är på rätt plats vid rätt tidpunkt annars skramlar det för mycket för mina öron.Låtlista:
1.Who’s Your Man
2. My Libido
3. Lost Again
4. One Plus One
5. Motor-Psycho Nightmare
6. The Ballad Of Frankie & Johnny
7. Kinky Twitch
8. Turn Me Loose
9. River Swamp Stomp
10. Oxygen
11. Delicious
11. Lost HighwayL. Wallin  


Sorry Gilberto

Memory ohGoldrush Records  


Berlinska Anne von Keller och Jakob Dober skapar med sin duo Sorry Gilberto minimalistisk och vackert finurlig popvismusik. Det är genialiskt avskalat på ett sätt som får musiken och sången att kännas som om man deltar i en köksbordsdiskussion en sen natt i november. Har svårt att hitta referenspunkter, men tänk er all världens bohemer, rödvin, loppmarknader, barer, resor, Cohen, Dylan, Lennon och inte minst arbetarområdet Kreuzberg i Berlin, exakt så låter Sorry Gilberto och det är hur bra som helst!Låtlista:
1. Sweet song
2. Horse travelling years
3. Love but zero
4. Silly song
5. Last book
6. I am not Germany
7. Supermarket
8. When the Beatles went to India
9. This roof
10. Neiol Young (On an aeroplane)
11. My little robot
12. Oslo
13. Memory ohL. Wallin  


Xavier Rudd

Dark shades of blueSalt X Records  


Ett av Australiens utan tvekan snabbast växande namn. Xavier Rudd som har en mängd album bakom har nu äntligen slagit igenom på fullt allvar och fyller arenor världen över. Festivalerna står på kö för att boka in denna multiinstrumentalist. Nya albumet är mixat av Joe Barresi (Tool, Queens of the Stone Age mfl) och det har satt tydliga spår i ljudbilden. Det är hårdare och tyngre än tidigare, ett vägval som jag inledningsvis ställde mig väldigt tveksam till. Det brukar sällan bli bra när en artist går åt det hållet, det motsatta fungerar däremot så gott som alltid. Men…fan det fungerar, Xavier övertygar mig till slut och jag böjer mig, plattan är riktigt bra. Världen behöver artister som Xavier Rudd, artister med budskap och talang.Låtlista:
1. Blackwater
2. Dark Shades of Blue
3. Secrets
4. Guku
5. Edge of the Moon
6. This World As We Know It
7. Shiver
8. Uncle
9. Up In Flames
10. Hope That You’ll Stay
11. HomeL. Wallin  


Se äldre skivrecensioner här >>> Recensionsarkiv

 
 

 

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: