Nyheter, Ubyteskonserter / Gig-swapping

Gig-swapping/Utbyteskonserter

GIG-SWAPPING “Utbyteskonserter”

Att spela live är bland det roligaste som finns, det tycker de allra flesta som spelar musik. Att hitta spelningar kan vara svårt, därför startar Uddevallakassetten nu Gig-Swapping” där det hela går ut på att du/ni bokar ett band till er lokala krog/scen samtidigt som det andra bandet/artisten gör samma sak. Vi bokar en hel del spelningar på en krog som heter Mortens Krog i Uddevalla.

På Mortens Krog har vi tillgång till en mindre scen inför ca 100 pers där vi på torsdagar kör något som vi kallar “I Mitt Vardagsrum”. Dessa kvällar inleds med skivor följ av hel/halvakustisk konsert, 2 artister per kväll. Mat och dryck samt bensinpengar brukar betalas + en hink på scenen för insamling till artisten. Vi arrangerar även något som vi kallar Uddevallakassettfestivalen då använder vi den stora scenen på Mortens Krog inför ca 500 pers. Vi arrar även en del klubbkvällar vid stora scenen då vi bokar in någon större artist + en del förband. Kommer även att arrangera festival 1 april. Vi har alltså ett nära samarbete med Mortens. Vi är Uddevallakassetten.se. Uddevallakassetten nyligen inlett ett samarbete med studieförbundet Sensus samt MF Adrian vilket gör att vi kan få tillgång till ytterligare en scen, Kulturhuset Bastionen. Är ni med i Sensus kan de stå för resekostnaderna. Så bokar ni oss för en spelning så ordnar vi en spelning till er.

Vi hjälper till med att hitta “rätt” band att byta spelning med, musikstil osv. Vi är dock inget bokningsbolag som fixar allt åt banden, banden måste hjälpa till själva, låta folk sova över hos sig, affischera etc. Banden kan se oss Uddevallakassetten, MF Adrian, föreningar + klubbar etc som samarbetspartners.

Så går det till praktiskt.
Jag spelar själv i ett band som heter Lars Wallin & The TribeLars. Vi har gig-swappat med band från hela europa. Jag bokade exempelvis in en pubspelning för Sorry Gilberto från Berlin på Butlers i Uddevalla, gick dit och frågade och ägarna svarade ja, de bjöd på mat, några öl samt några hundralappar i reseersättning. Sorry Gilberto bodde sedan hemma hos mig, övernattade på madrasser i vardagsrummet. Några månader senare bjöd Sorry Gilberto in oss till Berlin där de fixat 2 spelningar åt oss i Kreuzberg. Vi bodde hemma hos medlemmarna. Där är ett exempel då man gör det man tycker är roligast, resa och spela live.

Gig-swappade sedan med ett band från Italien, de fick spelning och gage på Mortens Krog. Flera av medlemmarna bodde hemma hos mig. Vi körde runt och visade västkusten mm. Senare blev vi inbjudna till en festival i Italien. Nu bodde vi hemma hos dom, blev skjutsade till vingårdar osv.

Har Gig-swappat med band från Tjeckien, de fick spela på Uddevallakassettfestivalen, bodde hemma hos mig. Därefter blev vi inbjudna på turné i Tjeckien. De körde runt oss och vi fick spela på vinfestival, klubbar i Prag osv osv.

Gig-swapping innebär att man gör det för andra som man vill att de ska göra för en själv. Ibland är gager inblandade, ibland spelar man på dörren, ibland bara för att ha chansen att se nya platser och möta underbara människor.

Lars Wallin

Uddevallakassetten

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

2 thoughts on “Gig-swapping/Utbyteskonserter

 1. Hej Lars,
  The Plastic Pals är intresserade av gig-swapping.
  Skulle vara superkul att spela på Uddevallakasetten.
  Men det behöver vara en helg – fredag eller lördag.

  Vi kan fixa utbytesgig i Stockholm åt något band.

  Posted by Håkan Soold | January 21, 2010, 10:49 am
 2. Tjenare, vi är ett band som lirat tillsammans ett par år som spelar deathcore/deathmetal som nu skulle kunna tänka sig att gig byta lite.
  Vi finns i Varberg och har inga problem med att fixa gig här.
  Ha det fint! // Robert i Nascency

  Posted by Robert Bondesson | March 1, 2010, 4:55 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: