Resor

Prag utmanar!

Prag. Foto: Lars Wallin

Prag. Foto: Lars Wallin

Att promenera i hjärtat av gamla stan och uppleva gränderna, torgen och Karlsbron är något alla bör göra åtminstone en gång i livet.

Text & Foto: Lars Wallin

Prag kandiderar utan tvekan om titeln till en av de mest romantiska städerna i världen. Gamla staden (Staré Mésto) bjuder med sina vackra byggnader och gränder på något av en tidsresa. Där Prag med sina vackra byggnader och gränder utmanar städer som ex Paris och Venedig om titeln som den vackraste, så har man ett triumfkort som de andra i rår på, prisnivån.

I Venedig kan man lätt få betala ca 80:- för en sejdel öl, motsvarande öl i Prag kostar ca 9:- Den tjeckiska maten är dessutom, förutom att vara billig även riktigt god, ni måste absolut prova någon traditionell rätt med knödel, gräddsås, lingon och surkål. Schnitzlarna är en höjdare, för att inte tala om friterad ost, korv mm! Prisnivån ligger långt under Sveriges så man kan hela tiden unna sig det lilla extra.

Bästa sättet att uppleva staden är att promenera och det finns gott om uteserveringar att slå sig ned vid om man behöver en paus. Den berömda Karlsbron är förstås turistmålet nummer 1 och dit alla söker sig. En solig sommardag kan nästan vara svårt att ta sig fram bland alla turister, gatumusikanter och porträttmålare. Besök gärna bron i tidig gryning alternativt under säsongen sept – maj, då det inte är fullt så mycket turister på plats. Fast även om det är mycket folk så är förstås solnedgången magiskt vacker, och folkmyllret har utan tvekan sin charm.

Den gamla stenbron stoltsterar med inte mindre än 75 statyer som kantar den ca 515 meter långa bron. Karlsbron i sin nuvarande form härstammar från år 1357, medan trästrukturen kan dateras ända tillbaks till år 900.

En annan turistmagnet är Starometske Namesti torget som inramat av vackra barockbyggnader är ett måste, missa inte stadshusets astronomiska ur. Här finns även en stor mängd uteserveringar där man kan avnjuta en god middag och samtidigt iakta människorna som flanerar förbi. Låt gärna nyfikenheten ta överhand och bege er in i gränderna, här finns massor av mysiga serveringar att upptäcka. På andra sidan floden och Karlsbron syns det mäktiga Prazský hrad slottet och den vackra St Veitskatedralen, på vägen dig passerar man dessutom den svenska ambassaden. När man passerat slottsportarna kan man på gården se balkongen där en mängd presidenter talat till folket. Från höjden där slottet är beläget bjuds man på en enastående utsikt över Prag, så det är verkligen värt en promenad hit.

Att staden även lämpar sig för shopping är det ingen tvekan om. Pricerunners prisundersökning rankar Prag som den 4’e billigaste i Europa. Prag har dessutom ett rikt kulturliv med en mängd spännande muséer och evenemang att besöka. Om ni får tid över och vill lämna centrum så kan stadsdelen Zizkov vara ett spännande utflyktsmål. Zizkov är något av en motsvarighet till Stockholms södermalm, ett gammalt arbetarkvarter med ett stort utbud av klubbar och caféer som växer i popularitet. Prag erbjuder något för alla, gamla som unga, fattiga och rika.

Café Louvre beläget på Narodni Trida 20 har flera år i rad blivit utnämnt till Prags bästa café. Med anor ända tillbaks till 1902 och med en interiör i Parisisk stil kan vi bara hålla med, caféet är en pärla väl värd att besöka.

Fakta: 1 215 000 invånare
Valuta: Koruna (Kc)
Språktips:Tack = Dekuji, Hej = Ahoj

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

One thought on “Prag utmanar!

  1. Bra bilder! Måste skaffa mig en bra – men liten kamera. Kul att föreviga sina resor. Själv ska jag ge mig ut med kajaken på Kvarken i sommar. Roligt att ha bildbevis!

    Posted by kajakrille | February 5, 2010, 1:15 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: