Resor

Australien – landet down under


Sari & Sydney harbour bridge

Lars & Sari vid Operahuset
Sydney, Australien 25th may 06.00 AM.
Via Landvetter Göteborg, Frankfurt och Singapore så landade vi tidigt på morgonen i kängurulandets vackraste stad Sydney!
Solen kämpade sig upp samtidigt som vi köade i taxikön, på med solglasögonen för avfärd mot klassiska CB-Hotel på Pitt St. In med väskorna på rummet och ut på morgonpromenad med sikte på Cirkular Qay. Vilken känsla att få syn på Sydney Harbour Bridge samtidigt som staden sakta vaknade till liv.

Att ta färjan ut till Manley Beach är en njutning helt i klass med en kall VB, fasen hamnen är ruggigt vacker, stadens skyline kryddat med Operahuset, Sydney Tower mm är magiskt! Efter att ha doppat fötterna i det 18 gradiga vattnet, helt ok vintertemperatur om ni frågar mig, så intog vi frukost bestående av long black (espresso som får lite extra vatten/ånga) och skräpmatsaktiga “big breakfast” med bacon, ägg, vita bönor och toast.

Tillbaks i hamnen stötte vi först på Alan Dargin, ja ni vet Manulupuy Wuwumurra Gurramurrawuy som satt och lirade didj nedanför Operahuset, kände knappt igen karl då han lagt sig till med ett hiskeligt skägg! Någon vi däremot lätt kände igen var den forne Midnight Oil sångaren, numera politikern Peter Garret som höll tal i samband med “Sorry Day”, John Howard syntes dock inte till! Vi besökte och upplevde det mesta som ska upplevas, traskade runt i the Rocks, badade vid Bondi Beach, kollade in surfarna vid Tamarama, åt Indiskt i King Cross där vi även såg glädjeflickor, gick på konsert med The Brewster Brothers (Brorsorna från det gamla rockbandet The Angels), åt fisk på The fishmarket, vandrade över Sydney harbour Bridge, drack kaffe i Darling Harbour, drack kaffe vid Eveligh Street i Redfern mm mm. Höjdpunkten för Sari var nog trots alla ikoner såsom Operhus mm besöket till Michel Hutchenses memorialplats vid North Road i norra Sydney.
We like Sydney!

  
Bondi beach – Sari vid Michael Hutchens Memorial – Alan Dargin & Lars Wallin

 

Flinders street station Melbourne

Off The Hip
Melbourne, Australien 30th may 12.00 PM.
Den gamle clownen och tillika managern för White Cockatoo, Geoff Toll mötte oss vid flygplatsen i Melbourne. Tillsammans med våra vänner Thorolf och Jacob knödde vi in oss i Geoffs lilla Nissan med sikte på förortsområdet East Preston. Det var grymt kul att åter igen få träffa den gamle spjuvern och hans familj, det var två år sedan som jag var där sist. Vad gjorde vi i Melbourne då? Det var en grym festival på Corner Hotel med en massa aboriginska artister såsom Dan Sultan, Archie Roach mfl, det blev en hel del VB som rann ner den kvällen.
Vi besökte Australiens grymmaste rock skivbutik/bolag Off The Hip där vi shoppade loss ordentligt, fasen snubben bakom disken hade bättre koll på svenska garageband än jag själv, han namedroppade band efter band, ja inte nog med det dom hade skivorna i butiken också, med svenska band alltså! På Melbourne Cricket Ground såg vi Melbourne Demons mot Adelaide Crows, till Geoffs och vår stora glädje vann Demons, något vi firade med mer öl och paj!

Det hade förresten endast regnat sporadiskt de senaste 10 åren i Melbourne men när vi var där så öppnade himlen sig och regnet vräkte ner!

 
 Vi hann även med ett besök hos didjeridusamlaren och mannen bakom ididj, Guan Lim. Vi var i det mysiga St.Kilda, besökte China Town, åkte tåg genom förorterna, beställde pizza på Gippis i Preston, drack Bundaberg & Coke!
 

  
St. Kilda Melbourne – Demons mot Adelaide – Dan Sultan på Corner Hotel
  
The White Cockatoo – The Dreaming Festival – White Cockatoo & Lars
  
Djalu Gurruwiwi och Lars Wallin – Em Dee på Mindil beach – Shopping, Sari & Shellie
——————————————————————————————————
DEL 2 AUSTRALIEN
Söker ni stränder med palmer som vajar, storstadens hektiska puls eller äventyr i vildmarken, här finns allt. Bröllopsmagasinet reste till andra sidan jordklotet för ett besök i landet down under, en smekmånad bland kängurus och koalas.

Text: Lars Wallin | Foto: Lars Wallin

Sydney
G’day and welcome to Australia. Det är frasen som ca 30 000 svenskar möts av varje år när de landat i Australien. Oftast är Sydney den första bekantskapen man gör med landet. För de allra flesta innebär det kärlek vid första ögonkastet.

Sydney, Australiens äldsta och största stad, är kanske också världens vackraste stad. På denna plats inleddes den första brittiska bosättningen 1788, idag har staden ca 3.7 miljoner invånare. Sydney stod år 2000 i hela världens blickfång då man var arrangör för de olympiska spelen. Samaranch var i extas och utsåg de olympiska spelen i Australien till de bästa någonsin. Vad möter vi då i denna härliga metropol? Att besöka det 305 meter höga Sydney Tower kan vara en bra start på besöket, här får man en bra översikt över hur stort Sydney är.

Sydney Harbour Bridge är en annan av Sydneys mest kända byggnader, nu för tiden kan man även bestiga bron som bjuder på en svindlande utsikt. Men det mest välkända är ändå Sydney Opera House som har flera Skandinaviska anknytningar. Arkitekt till denna byggnad var dansken Jörn Utzon, mannen som ännu inte sett sitt livsverk i verkligheten. Det svenska bidraget till byggnaden är att den består av 1 056 000 st. glaserade vita kakelplattor från Höganäs.
Välkänd över hela världen är också det vackra Bondi Beach där man kan sitta och kika på surfarna som rider på vågorna. Sydney är fyllt av härliga stränder, och stranden spelar en viktig roll i lokalbefolkningens vardagsliv.
Ett annat populärt utflyktsmål är Blue Mountains som ligger ca 65 km väster om Sydney och reser sig 1 000 m över vattnet.
Skidåkning i Australien! Jodå, det är möjligt i Snowy Mountains som ligger i sydöstra New South Wales. The Snowies är vintertid Australiens populäraste skidåkningsort.

Melbourne
Melbourne är en pulserande världsmetropol med många fina stränder. Staden är extremt mångkulturell. Förutom Athen bor det fler greker här än i någon annan stad inklusive Grekland. Staden ligger vid floden Yarra längst in i Port Philip Bay och har ca 2.9 milj invånare. Great Ocean Road är en riktig turisthöjdpunkt i staten Victoria. Vägen är 320 km lång och bjuder på en fantastiskt vacker utsikt, den börjar vid Torquay söder om Geelong och möter sedan Prince’s highway öster om Warrnambool. Den östra sträckan passerar flera kända turistmål, och slingrar sig ibland längs klippor högt över havet. Klart sevärt!

Östkusten
En klassiker på östkusten är att resa med de populära bussarna norrut. Många reser hela vägen upp till Cairns där stora barriärrevet väntar. Man kan välja att hoppa av bussen på olika orter för att några dagar senare fortsätta sin färd. Vi klev av i Byron Bay, Australiens östligaste punkt. Byron Bay är känt för att ha varit alla s.k hippies favorit ort. Tar man sig upp till fyren bjuds man på en fantastisk utsikt. Här är det perfekt att surfa på stora härliga vågor. Efter ytterligare några timmars resa norrut hamnar man i Queensland och Surfers Paradise. Tycka vad man vill om Surfers med sina skyskrapor alldeles vid den milslånga sandstranden, men det är absolut värt att stanna till här någon dag. I närheten finns även Sea World, väl värt ett besök. Vidare norrut ligger Brisbane som med sitt tropiska klimat lämpar sig för besök året runt.. Queensland kallas i folkmun “The Sunshine State” och är Australiensarnas semesterstat nr 1. Det är även den populäraste staten bland internationella turister. I norr väntar Stora Barriärrevet där man kan dyka och snorkla i kristallklart vatten.

Red heart
Vi reste vidare in till hjärtat av Australien. I Alice Springs som är en liten men trevlig stad bokade vi plats på en rundresa till Uluru (Ayers Rock), Katatjuta och mäktiga Kings Canyon. Det är svårt att bedöma avstånden i detta stora land. När man kikar på kartan kan man lätt tro att det är cykel avstånd till Uluru från Alice Springs, det är dock 50 mils resa en väg. Åsynen av denna stora röda monolit är mäktig, känslan påminner om när man kliver in i en gammal kyrka. För den våghalsige, går det om de yttre omständigheterna är bra, att bestiga klippan. Det är inte helt ofarligt att bestiga Uluru, det är rejält brant på sina håll. Ett snedsteg och man ligger väldigt illa till! Detta är också anledningen till att aboriginerna inte vill att turisterna ska klättra på klippan. Att personer omkommer vid deras heliga klippa skapar samma känsla för aboriginerna som om någon gäst skulle avlida hemma i vårt eget vardagsrum. Rundvandringen runt Uluru är ca 9 km. På ett annat, men lika märkligt sätt, påverkas man av sitt besök vid Katatjuta (Mount Olgas), klipporna är fyllda av historiens vingslag. Ytterligare några mil längre bort väntar Kings Canyon med sina svindlande stup. Vi rekommenderar varmt ett besök på alla tre platserna.

Darwin
Efter att ha besökt östkusten och centrala Australien var det dags för Darwin. Längst upp i norr ligger denna stad som för tillfället växer så det knakar, staden har precis passerat 100 000 invånare. Att besöka Darwin lämpar sig bäst under juni, juli och augusti då det är torrperiod och klimatet är mycket behagligt, + 30 Celsius dagtid och ca + 20 Celsius på kvällarna. I Darwin får man inte missa Mindle Beach där det varje torsdag och söndag bjuds på marknad (Mindle Beach Market). Här hittar man mat från världens alla hörn, smycken, kläder, gycklare etc.

Aboriginer
I Norra Territoriet finns chansen att på nära håll möta urbefolkningen. Vi reste via Kakadu National Park in i Arnhem Land, ett område dubbelt så stort som Danmark. Detta är Aboriginskt land och man behöver ett speciellt tillstånd för att få resa in här. Detta blir lika mycket en resa i tiden som en resa i ett fantastiskt vackert landskap där aboriginerna har levt i 60 000 år. Vi besökte flera aboriginska communities, Maningrida som ligger vackert beläget i norr vid havet, Barunga och Beswick i söder. Här sker resan på röda skumpiga grusvägar, men det är värt all möda. Det är otroligt spännande att få möta denna gamla kultur på nära håll. Har man tur får man bevittna en Corroboree, (en aboriginsk ceremoni) som fortfarande praktiseras i vardagen, sida vid sida med det moderna samhället. I dessa corroboree’s förs traditionerna vidare från drömtiden.

Arnhem Land
Andra fördelar med att besöka Arnhem Land är att man får bevittna orörd natur där få turister någonsin satt sin fot. Bla besökte vi Beswick Falls, ett svårtillgängligt paradis nära den Aboriginska byn Wugularr. Vi reste österut från Wugularr innan vi vek av i våra 4wd rakt in i bushen. Det är helt omöjligt att ta sig hit utan 4 hjulsdrift, vi studsar över stora stenblock längs en enkel stig. Efter en skumpig färd öppnar sig ett paradis framför våra ögon. Sandstränder, vattenfall och vackra klippor. Platsen var i många år stängd för vita då den var en sk dreaming plats “helig” för aboriginerna. Har ni sett filmen “the beach” så kan ni förstå känslan. En öde strand mitt i vildmarken, där tiden stått still. Vi hoppade i från klipporna vid vattenfallet och simmade sedan över hela sjön, man rös av välbehag, så otroligt vackert. När vi låg och vilade på sandstranden svepte en örn förbi längs vattenytan. Vi övernattade sedan under bar himmel med stjärnorna som täcke, man uppslukades och blev ett med naturen.

Läs mer om Australien på http://www.larswallin.nu


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

3 thoughts on “Australien – landet down under

  1. Härligt med resor!

    Posted by kajakrille | February 5, 2010, 1:14 pm
  2. Fantastisk resa!!! Best, ever!! Längtar tillbaka, till Geoff’s bakgård! 🙂

    Posted by Sari | February 23, 2010, 9:47 am
  3. Heeej där! e du kvar i Aussie?
    var e du o vad händer 😉 själv e jag i brisbane och åker till byron bay om 2 veckor! 😉 kul med lite svenskar!

    Posted by sermad Haddad | November 13, 2010, 11:15 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: