Resor

Paris, mytomspunnen huvudstad!

 

Att möta våren i Paris är något de allra flesta över hela världen både längtar och drömmer om.

 Text: Lars Wallin | Foto: Lars Wallin

Det är lunchtid och almanackan visar den 10 maj när jag landar på flygplatsen Charles de Gaulle. Solen skiner från den klarblå himlen samtidigt som jag fattar beslutet om att ta tåget in till den mytomspunna staden, alternativen är taxi eller buss. Efter en resa på drygt 45 min kliver jag upp ur Metrosystemets myller av tunnlar vid den vackra trädgården Jardin du Luxembourg och drar ett djupt andetag av den Parisiska luften. Äntligen är jag här, det går en lätt rysning i kroppen av välbehag och förväntan. Efter incheckning på det lilla hotellet Des Mines på 125 Boulevard Saint Michel så snöras ett par bekväma skor på fötterna, dags för långpromenad.

De Latinska kvarter ligger lockande därnere till höger men inledningsvis väljer jag att ta sikte på det drygt 210 meter höga Montparnassetornet. Skyskrapan är väl inte speciellt vacker men duger gott som riktmärke. Vandrar vidare nedför den klassiska Boulevard Montparnasse och passerar kaféer och brasserior vid namn som la Coupole, le Dôme, la Rotonde och le Sélect. Det myllrar av uteserveringar, klubbar och secondhand bokhandlare vilket späder på myten om det intellektuella Paris.

Eiffeltornet
Fortsätter min vandring med siktet inställt på en av världens mest kända byggnader, Eiffeltornet. Ett leende sprids över läpparna när jag skymtar tornet över hustaken. Det man förta man slås över när man närmar sig är hur stor parken är som ligger vid fötterna av tornet, här kan turister och lokalbor ha picknick, lyssna på musik eller idrotta, en vacker oas mitt i storstaden. Eiffeltornet som när det byggdes var världens högsta byggnad invigdes 31 mars 1889 är och 324 meter högt.Trots den långa promenaden och de redan något trötta benen så väljer jag att mot 4 euro ta trapporna upp till först plattform ett och sedan två där utsikten måste beskrivas som magnifik. Vill man ta sig ända upp till toppen så är det hiss om gäller. Jag dröjer mig kvar i en av tornets restauranger för en croissant med kaffe samtidigt som jag njuter av den fantastiska utsikten. Champs Elysee Tar mig därefter över floden Seine och vandrar upp mot Triumfbågen på Place de l’Étoile.

Triumfbågen som började byggas redan 1806 på order av Napoleon Bonaparte men som färdigställdes först 1836 är ett måste när man är i Paris. Belägen under triumfbågen ligger den okända soldatens grav. Vilar en stund på en parkbänk och tänker på soldaten och stadens historia samtidigt som jag njuter av den varma vårsolen innan det är dags för en promenad längs den mäktiga avenyn Champs Elysee.

Champs Elysee kantas av kändisbutik efter kändisbutik och andas modernitet samtidigt som historiens vingslag hela tiden är närvarande. Tänk om man hade varit på plats när trupperna under folkets jubel vandrade ner längs Champs Elysee för att fira freden efter andra världskriget, eller när Mata Hari, eller Edith Piaf…tänk om Paris gator kunde tala! Att Paris årligen besöks av ca 30 miljoner är kanske inte så konstigt, staden är inte bara vacker den är även ett av världens viktigaste affärs- och kulturcentrum. Innerstaden är indelad i tjugo distrikt, så kallade arrondissement där det första ligger precis mitt i centrum vid Seine, andra arrondissementet är beläget rakt norr om det första osv. I själva innerstaden, det med postort Paris bor det ca 2,1 miljoner människor medan det i storParis bor drygt 11 miljoner människor.

Latinska kvarteren
Kanske är de mysiga gränderna i de Latinska kvarteren på den södra sidan om Seine med alla sina restauranger, barer, affärer och jazzklubbar min absoluta favorit i Paris. En frukost bestående av baugette med brieost och en kopp cafeaulait i det vackra Jardin de Luxembourg är också något värt att rekommenderas. En av Paris äldsta och mest kända kyrkor Notre Dame kittlar fantasin för både gamla och unga, skulpturerna är fantastiska. Louvren, där man bland annat kan bevittna Mona Lisa (Leonardo da Vinci) är ett måste.

Listan kan göra lång på platser och byggnader värda att se i denna europeiska pärla eller vad sägs om Sacre Couer, Versailles osv ? Fast mitt i alltihop är nog känslan av att vandra hand i hand med sin kära den bästa av allt. Lyssna på en gatumusikant, vandra förbi och bläddra i bokstånden, beundra de skickligakonstnärerna, ät något gott och njuta av ett glas rött på någon uteservering. Paris är de förälskade och kärlekens stad! Fakta Frankrike Folkmängd: 59 miljoner invånare Huvudstad: Paris Språk: Franska Religion: Romersk-katolsk 90 % Valuta: Euro Tidsskillnad: 0 tim

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: