UK-Club

1/7 -10 Blue King Brown (Aus)1/7 -10 Blue King Brown (Aus)
Det är onsdag den 30 juni och den beräknade anmkomsttiden satt till kl 21.00 hinner ändras till 24.00 och senare 03.30 innan jag i ett närmast drömlikt tillstånd omfamnar medlemmarna i den australiska gruppen Blue King Brown på en öde grusparkering vid Asplundsgatan i Uddevalla. Blue King Brown befinner sig på sin blott andra Europaturné och spelar redan inför utsålda konserthallar och festivalscener världen runt. Att vi återigen får se dem live i Uddevalla plus Krokstrand som de enda speltillfällena i Skandinavien är ett ofattbart privilegium.

Torsdagen den 1 juli inleds med gemensam frukost hos undertecknad, tillika ordförande i Kulturföreningen Uddevallakassetten samt vice ordförande i Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen som båda var samarrangörer. Det var fantastiskt kul att ses igen och vi firade återseendet med chokladtårta och jordgubbar från Bohuslän. Jag har sagt det förut, men det är fortfarande en, hm, märklig känsla att ha vänner som gäster boende hemma hos mig som inte bara är vänner utan även människor jag beundrar och respekterar djupt för vad de gör i handling. Jag håller Blue King Brown som ett av mina absoluta favoritband, en grupp som tillsammans med fantastisk musik lyckas förmedla viktiga texter och budskap om solidaritet, mänskliga rättigheter och miljöfrågor. Vid lunchtid anlände lokal TV4 för intervju med sångerskan och låtskrivaren Natali Pa’apa’a, som förstärkt av kören bestående av Rebecka Ari och Jess Harlen samt trumslagaren Salvador Persico även bjöd på en minikonsert i mitt vardagsrum.

Efter gemensam vegetarisk middag med gott ekologiskt rödvin (Raza) vandrade vi bort till Mortens Krog där kvällens konsert skulle äga rum. Samtidigt som BKB genomförde sin soundcheck förberedde Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen och Kulturföreningen Uddevallakassetten sina informationsbord. Publiken kunde ta del om information från resebrån Kilroy och deras resor till Australien samt information om Working Holiday. Sverige har ett avtal med Australien om att svenska ungdomar i åldersgruppen 18 år upp till 30 år kan arbeta i Australien under 1- års tid. Kvällens DJ var Carl Martin “Sture” Vikingsson, kanske mera känds som det svenska bandet Svenska Akademiens sångare. Sture spelade reggaemusik och en varm och kärleksfull stämning spreds i lokalen, något även ägarna noterade. “Det är en sån skön känsla ikväll” berättade Thomas Nilsson, ägare till Mortens Krog.

Blue King Brown gjorde ingen besviken, gruppen fick med sin musik Mortens Krog och dess publik att vibrera av rytmer. Vi bjöds på gamla såväl som nya spår, nya skivan “Worldwise” släpps i augusti. Min personliga favoritlåt “Rush” som skrevs inför Cop15, klimatmötet i Köpenhamn fick många knutna händer att sträckas i skyn, mäktigt. Natalie höll återigen ett tal på svenska från scenen, ett tal vi skrev tillsammans hemma vid köksbordet och som handlade om att vi måste ta hand om varandra och vårt gemensamma hem, moder jord. Det blev en lång natt som hann bli gryning, innehållande akustiska konserter på min innergård av både Jess Harlen som spela låtar från sin nya soloskiva samt från Sture som lirade Svenska Akademien och Dansorkestern låtar. På komp hittade vi bla Pontus Blom från det lokala bandet The Movers. Efter en ansenlig mängd ekologiskt kaffe följande morgon packade vi instrument och oss själva för avfärd till det vackra Krokstrand. Hand2Hand som är en ideell välgörenhetsorganisation arrangerade denna helg en biståndsfestival där samtliga intäkter går till barnhem i Indien och Rumänien. 18 band/artister skulle uppträda, bla Blue King Brown (Aus), Jane Kitto (Aus) och Lars Wallin & The TribeLars.

Solen sken från en klarblå himmel och Idefjorden lockade med bad, inramningen var helt perfekt. Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen erbjöd bla publiken att prova på att spela didgeridoo samt delade ut information om Working Holiday i Australien. Blue King Brown var fantastiskt bra och festivalledningen berättade från scenen att detta var det bästa det någonsin sett. Kanske kunde uppslutningen vad det gäller publik varit större både på Mortens Krog och i Krokstrand, men vi som var där fick uppleva något alldeles speciellt och exlusivt. I augusti kommer nya skivan, Blue King Browns andra platta och jag gissar att det kan bli svårt att få tillbaka gruppen till västkusten igen, de riktigt stora scenerna väntar. Fast man vet aldrig, personlig vänskap i kombination med bohuslänska jordgubbar kanske gör så vi får se Blue King Brown i Bohuslän även 2011.

Varmt tack till alla inblandade, BKB, publik, Kulturföreningen Uddevallakassetten, Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen, Sensus, Hand2Hand, Mortens Krog.

Lars Wallin

Ordförande i Kulturföreningen Uddevallakassetten
Vice ordförande i Australiska Nya Zeeländska Vänskapsföreningen

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: