UK-Club

10/3 Glen Matlock (Sex Pistols) mfl


10/3 Glen Matlock (Sex Pistols) + Kungens Knektar, Wet Bags.
Punk(tering) innan punklegenden Glen Matlock (Sex Pistols) kom till Uddevalla!
Det väckte en hel del uppståndelse när Uddevalla fick en livs levande rocklegend på besök. Glen Matlock låtskrivare och basist i Sex Pistols. GT/Expressen hade helsida med intervju och reportage. Bohusläningen intervjuade och gjorde reportage. Radio Väst spelade punk hela dagen och hade två inslag med intervjuer. Redan 07.30 vad undertecknad på plats för att snacka punk. Det spelades skivor och pratades minnen från när punken kom till Uddevalla 1977. En tid då stadens första punkarna av någon märklig anledning gick att finna på Posten! Klassiska namn som Aldermark, Spursen, LångErik och Mogefalk nämndes. Vi pratade om det första punkfanzinet i Uddevalla Emergency som startades av undertecknad och Sonny Eskilsson. Vi snackade om Straw Dogs och vad som kom ur det bandet, dels en ordförande i kulturföreningen Uddevallakassetten dels MF Adrian båda ordförande Icke Rönnqvist och Sonny Eskilsson, kreativa krafter där idealet “gör det själv” i högsta grad lever, är faktiskt stolt över vad det blev av oss! Kl 17.00 gästade Glen Matlock Radio Väst för intervju, har aldrig sett så mycket personal på plats, det blev en hel del signering även där, och minnen (jag såg Pistols -77 mm). Kan kanske vara kul att nämna att jag fick punktering på bilen när jag hämtade gruppen på Landvetter, fick bli Taxi till närmaste bensinstation och inköp av luft på burk.

Kungens Knektar bjöd på energi!
Samuel är fullständigt lysande som frontman. Energin och glädjen som bandet pumpar fram tillsammans med sin punkmusik smittar av sig. Publiken blir på gott humör. Man vill dansa och dricka öl. Samuel hinner avverka 3 gitarrer på det 20 minuter korta giget innan publiken ropar in dem för extranummer.

Wet Bags oroade och underhöll!
Det är minst sagt underhållande att följa Uddevallabandet Wet Bags framfart, bandet väcker känslor var hän de drar fram. De blir portade på krog efter krog, samtidigt som de spyr galla över musikkollegor, arrangörer, ja mer eller mindre allt och alla får sig en känga, ingen är “kreddig” nog (Utom Marko och hans Truck stop). Kunde inte låta bli att småle då Glen Matlock, mannen som skrev bla Anarchy in the UK och retade gallfeber på etablissemanget i England 1976 gick fram till Wet Bags som nochalant låg i soffan inför soundcheck. Matlock hälsade glatt, Wet Bags rörde inte en min. Likt bröderna Gallagher (Oasis i tidiga dagar) haglade okvädningsorden över publiken när man väl satt igång att spela (Wet Bags vägrade inledningsvis, eftersom det endast var 100 (ca 60 betalande) pers i lokalen, bandet ville vänta in fler). Okvädningsorden forsatte sedan att hagla över kvällens huvudakt Glen Matlock innan alkoholen tog ut sin rätt och åtminstone en av bandmedlemmarna somnade vid merchbordet. Ha ha, gud vet när vi får se dem igen i Uddevalla. Tur att bandet släppt sin briljanta singel “Down by the dock”som just nu snurrar på stereon, en äkta 45 vinylsingel som är något av det bästa som någonsin givits ut i Uddevalla. Hade tidningen Denimzine (Som också sågas ordentligt, ha ha), funits kvar, tror jag faktiskt det blivit höga betyg. Tro inte att undertecknad går fri, “jag har noll koll på den tidiga punken, och noll koll nu”, ha ha. Tror jag höjer lite och nynnar med i “Down by the docks”…det får räcka som betyg från mig. p.s Wet Bags… gillart! (om nu någon undrar).

Glen Matlock & The Philistines
Bandet öppnade med titelspåret från senaste skivan “Born running” och det lät faktiskt riktigt bra. Matlock är en fantastisk låtskrivare och kan fortfarande knåpa ihop kompetenta rocklåtar. Det är inget nyskapade, men likväl förbannat bra att stå och digga till med en öl i handen. Har sett tusen konserter som varit bättre, men va fan, det är inte var dag en äkta Sex Pistol är på besök på vår lokala krog, och va fan, det är helt ok. Det inte heller var dag vi har musiker från band som Sterephonics, Generation X, The Alarm osv på scenen. The Philistines har erfarenhet och stories som heter duga. Publiken bjöds på Sex Pistols klassikerna “God save the queen” och punkens nationalsång “Pretty Vacant” av mannen som en gång i tiden skrev dem (Gissar att det var dessa som de allra flesta ville höra). Betyg är ointressant, sätter istället på skivan “Born running” och dess öppningsspåret, bra så!

Kvällen avslutades med Matlock signerandes skivor i publiken.

En bra kväll i Uddevalla

Kulturföreningen Uddevallakassetten

Lars Wallin


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: