Kontoret, Nyheter

10/5 -13 Attentat bjöd favoritstaden på exklusiv nattkonsert

attentat
Attentat bjöd favoritstaden på exklusiv nattkonsert
“Det finns så många historier, så mycket allsång och så mycket kärlek till Attentat.”

Klockan 01.15 klev Attentat upp på Kulturföreningen Uddevallakassettens mytomspunna kontorsscen. Kanske den minsta scen de någonsin spelat på? Aldrig tidigare har gruppen varit större än de är idag. De sålde nyligen ut Pustervik, de turnerar återigen land och rike runt och nästa månad spelar de på den mäktiga Lisebergsscenen. Dessutom med ett alldeles fantastiskt nyutgivet album “Fy Fan!” i bagaget. Det kan ha varit 1982 som Attentat gjorde sin första spelning i Uddevalla, då hos Musikföreningen Adrian på klubben Rakan belägen på Södra Drotninggatan. Sedan dess har gruppen återkommit åtskilliga gånger, ibland i andra konstellationer och band som exempelvis Alias Smith & Jones, Killers, Punk City Rockers “Jönsson, Paddan och Kruse”, Troublemakers “Crippa”) de har förutom nämnda Rakan även uppträtt på bland annat Studio 32, Casablanca, Körpehöla, Hvitfelt, Bastionen, Mortens Krog och Kontoret. Kärleken mellan medlemmarna i Attentat och Uddevalla har med andra ord en lång historia.

Den som presenterade Attentat för undertecknad var Uddevallaprofilen Anders Sundberg. 1979 träffade han Peter Björklunds (Pete the beat) syster på Anfasteröds Camping på Lyckorna. Systern sålde/gav Attentats debutsingel “Ge fan i mig” till honom. Alla punkarna i Uddevalla slöt omedelbart Attentat till sina hjärtan och de måste vara ett av de band jag sett flest gånger live, vi reste till Slottskogsfestivalen, Sprängkullen, vi körde moped (Vill minnas att någon hänkade med sin cykel) till Stenungsund för att se dem. Det finns så många historier, så mycket allsång och så mycket kärlek till Attentat.

Vi har hållit kontakten genom åren och jag hade den stora äran att vara konferencier på Musikens Hus när de återförenades 2010. Tillsammans med gamla Uddevallapunkaren och skribenten “Skrutt” Peter Thorsson hade jag äran att få provlyssna och kommentera det nya materialet inför nya plattan “Fy Fan!”. Så när Attentat i fredags den 10 maj 2013 återvände till Uddevalla, återigen inbjudna av Musikföreningen Adrian till en konsert på Bastionen är det ett kärt återseende gamla vänner emellan. Jag anser att Attentat tillsammans med Svenska Akademien är de två viktigaste återkomsterna Sverige fått se på många år. Två band som inför hundratals, ibland tusentals fans har texter och inte minst ett melllansnack där de tar ställning mot rasism, diskuterar klassklyftor, klimatfrågor mm. De gör en otroligt viktig insats för ett varmare Sverige, lyssna på exempelvis Fy fan svenska man och textrader som “En ilsken smygrasist, en mansgris ganska trist, nej jag känner inte igen mig, nu är det dags att du reser dig,fy fan svenska man, fy fan, är det bara jag som ser det?”. Eller Svenska Akademien och deras låt Vakna, “och utan att vi alls reagerade har våra hjärtan blivit högerplacerade, tiden är nu inte senare, vi måste vakna upp och jag menar det. Vi måste vakna, allians för dom svaga”

Det är bara att hoppas att texterna som publiken sjunger med i sakta men säkert får publiken och fansen att tänka till. För att sjunga med är nästan signifikativt när det gäller Attentat, publiken på Bastionen är med från första tonen till sista. Jönsson och bandet eldar på och levererar en tight och intensiv spelning inför en entusiastisk publik. Efter skivsignering och lite roddande på Bastionen bar det sedan av till Kulturföreningen Uddevallakassetten där ca 25 personer väntade. Efter nattamat och dryck entrade så bandet scenen inför en överlycklig publik. Helt fantastiskt att få se sina idoler och vänner på en sådan liten och intim scen, mer punk än så här blir det inte! Publiken överröstar Jönsson i allsången till “Maktlös” och kvällens höjdpunkt “Unga & Många” (Min personliga favoritlåt). Festen pågick hela natten och hann bli dag innan det var dags för bandet att resa vidare till nästa spelning och stad. Stort tack till Attentat, vi älskar er! Stort tack till Kungen Knektar! Stort tack publiken! Vi ses!

Lars Wallin
Kulturföreningen Uddevallakassetten


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

One thought on “10/5 -13 Attentat bjöd favoritstaden på exklusiv nattkonsert

  1. I see additional earnings potential on your blog, you can monetize every url click , easy money, for more details just search in google for – deayuda’s money making tips

    Posted by Yer Havlick | June 22, 2014, 3:32 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: