Konserter - Klubb, Nyheter

17/4-15 PREMIÄR: Kassetten Oriental Club: Saba Band (Dabka / Rai-musik, Dj´s mm)


Kassetten Oriental Club 2015

17/4-15 PREMIÄR: Kassetten Oriental Club: Saba Band (Dabka / Rai-musik, Dj´s mm)

I samarbete med Studiefrämjandet, Mortens Krog, Kulturföreningen Uddevallakassetten.

Att få arrangerar en Oriental Club har länge varit en dröm och idé som vi haft, vi älskar musiken och med en situation där många har sitt ursprung i länder där man dansar dabka och lyssnar på rai så kände vi att varför inte låta känna varandras kultur? Till det orientaliska inslaget var den lokala dansduon Charisma Bellydance inbjudna. Josefine och Ida bjöd på 3 suggestiva och vackra danser. The Dabka Dancing Group består av 5 syrier för tillfället boende på Sveriges största asylboende Restad gård i Vänersborg. Vi fick se svindlade, energifylld, traditionell dans. Saba Band från Malmö bjöd på en alldeles fantastisk konsert, kanske något av det bästa vi haft, vilka rytmer och vilket sväng.


sababandrecension

OBS! Förköp på ORIENTKÖKET Packhusgatan 8 (Västerlånggatan & Göteborgsvägen)
451 42 Uddevalla, Sweden. Pris 100:-

MUSIK – MAT – MÖTEN

SABA BAND från Malmö är en grupp musiker och artister bestående av Ebraheem Alhag, Tarek Alhadj,
Ahmad Tamari, Khalil Alhaj, Ardawan Berzenci och Mostafa Alkafafi som levererar musik och sång från Mellanöstern!

DABKA
Dansa dabka tillsammans med dansare från bland annat Åtorp & Rosenkullens asylboende.

Wikipedia
“Dabke (Arabic: دبكة) is a modern Levantine Arab folk circle dance of possible Canaanite or Phoenician
It is popular in Palestine, Lebanon, Syria, Jordan, Turkey It is a form of both circle dance and line dancing and is widely performed at weddings and joyous occasions. The line forms from right to left. The leader of the dabke heads the line, alternating between facing the audience and the other dancers. In English, its name is also transliterated “dabka”,”dabki”, “dabkeh”, “debke”, “debkah”, “debki”, “debka”.”

Oa Gunnarsson Västsvenska Ukelelegrupp
Feat: Musiker från Sjögården asylboende (Syrien, Eritrea, Libanon, Somalia) mfl.

Dabkadans
Feat: Åtorp & Rosenkullens asylboende i Munkedal (Syrien, Eritrea, Libanon, Somalia) mfl .

Orientalisk dans med Charisma Bellydance feat: Josefine & Julia Bengtsson

RAI-MUSIK
Wikipedia
“Raï är en sorts folkmusik från Algeriet. Det finns även versioner som blandats med populärmusik, och ofta benämnes pop-raï. Till stilen påminner den till viss del om blues, och även socialt sägs musikstilarna ha fyllt en liknande funktion. Ordet raï betyder egentligen “åsikt” men används även vardagligt som ett gillande utrop.

Raï har sitt ursprung i staden Oran i Algeriet, där beduiners musik blandades med influenser från spansk, fransk och arabisk musik. Raï framfördes ofta av kvinnor som levde som professionella underhållare, men hade låg social status. Under 1930- och 40-talen blandades även influenser från kabaré och jazz in.

Från 1960-talet blev rock och pop populärt och vissa raïmusiker började blanda musikstilarna. Under 1970-talet spreds musikstilen både inom och utanför Algeriet genom artister som Cheb Khaled (eller bara Khaled), Cheb Mami, Cheb Sahraoui och Chaba Fadela. Cheb och Chaba är inte egentligen namn utan ett slags prefix som betyder ungefär “kille” eller “tjej”. 1979 fick Chaba Fadela en hit med Ana ma h’lali ennoum, vilket anses som pop-raïens genombrott. Tidens raïtexter handlade om olycklig kärlek, sex och sprit, och kompades gärna med nymodigheten synthesizer.

Musikstilen har ansetts som subversiv och farlig, ungefär som de svartas musik i USA under 1900-talets första hälft, och de algeriska myndigheterna har på olika sätt försökt reglera och styra musikstilen och dess yttringar. Under 1980-talet ökade dock musikstilens popularitet, och 1986 hölls den första statligt sanktionerade raï-festivalen i Algeriet. Samma år hölls även en liknande festival i Bobigny i Frankrike. 1992 slog Khaleds skiva Khaled i Frankrike, trots att den nästan helt sjöngs på arabiska.

OrientalClubgreenforkop

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: