Artiklar/Arkiv

U-A Punx: Minnen, foton, musik och vad hände sen?


Straw Dogs: Lars Wallin, Rolle Thörngren, Sonny Eskilsson, Larre Karlsson 1982

U-A Punx: Minnen, foton, musik och vad hände sen?
När Punken kom till Uddevalla

Vi känner alla till CBGB`s och banden som kom att forma den musik som gick under benämningen punk! På de legendariska klubbarna CBGB’s och Max´s Kansas City i New York spelade band som The Ramones, Blondie, Televison, The Heartbreakers, Richard Hell & The Voidoids mfl. I London spelade band som The Clash, Sex Pistols, The Damned, Sham 69 mfl på klubbar som 100 club, Roxy etc. Mclaren hade sin shop på Kings Road osv. I Göteborg fanns Göteborg Sound, Attentat, Kai Martin mfl och det legendariska sprängkullen. I Stockholm spelade Ebba Grön, Grisen Skriker mfl på exempelvis Oasen i Rågsved. Men hur såg det ut när punken kom till lilla Uddevalla i slutet av 1970-talet, fanns det några punkare?

BANDEN
Anti Avans
Straw Dogs
Fattijons
Tillfällit
IFK Gamla Saxon
Kungens Knektar
MUSIKEN
Straw Dogs
IFK Gamla Saxon
Anti Avans
Fattijons
FOTO/FANZINE
Emergency nr 1
Emergency nr 2
Emergency nr 3
Fotoalbum 1
Straw Dogs -84
MINNEN
Peter Thorsson
Sonny Eskilsson
Magnus Johansson
Peter Blomqvist
Peter Hansson
Anders Sundberg
Lasse Olofsson
Lars Wallin
Mikael Karlsson
Henrik Svanberg
SPELNINGAR
Straw Dogs – 2011
Göteborg Sound
Ebba Grön
Rude Kids
The Ramones
Sham 69
The Clash
Lords of the New Church
Discharge
Sex Pistols
Johnny Thunders
Stiff Little Fingers

Den som introducerade punken för undertecknad var Ove ”Spursen” Karlsson, mannen som tillsammans med Lasse Aldenmark partajat med Sex Pistols på ett hotellrum i Växjö. Aldenmark var och såg Ramones på Göta Lejon i Stockholm 1976, Aldenmark var förmodligen stans första “punkare”. Jag tror det var 1976 som jag flyttade från Balladvägen till till “Korven”, Nordensväg på söder där jag snabbt fastnade för musiken som spelades i ungdomarnas uppehållsrum ”Hobbyrummet”. På den lilla kassettbandspelaren spelades det huvudsakligen musik med band som Ramones, The Saints, The Clash, Sex Pistols, Johhny Moped osv. Spursen som var några år äldre än mig hade som tur var vänligheten att ta med mig på mängder av spelningar. 1978 såg vi Elvis Costello (Jodå det räknades som punk då) i Hunneboparken. 1979 såg vi Stiff Little Fingers på Kåren i Göteborg. Vi var även på Garageligans legendariska Rockfestival i Slottsskogen 1979 där vi såg band som Grisen Skriker, TT Reuter och GLO. Otaliga var festerna hos Spursen och Aldenmark när det högtidligt spisade vinyler med de senaste punkskivorna.


Lars Aldenmark, Arvid, Peter “Smula”, Erik Olausson, Ove “Spursen” Karlsson, Lars Wallin

1980 var ett musik och konsertmässigt fantastiskt år. Jag och min dåvarande flickvän Victoria tog tåget till Lund för att se The Ramones, jag kommer ihåg hur jag kunde tjuvkika in genom ett fönster och lyssna på deras soundcheck, där nere stod Dee Dee, Joey, Johhny och Marky och pumpade fram ”She´s the one”. Samma år var Ebba Grön på Kongresshallen i Uddevalla och hela Uddevallagänget var backstage. Sham 69 var på Lobo i Göteborg och backstage skrev Jimmy Pursey på min jacka ”Fanx, nr2 Sham Private Army”. Boomtown Rats med Bob Geldof i spetsen gjorde en fantastisk spelning på konserthuset. Vi var även och såg på mäktiga The Clash som precis släppt ”London Calling” i Scandinavium. Vi var även på The Jam med Paul Weller i högform på Scandinavium. Ian Dury & The Blockheads, Skids mfl. I Folkets Park/Kongresshallen i Uddevalla spelade KSMB, Incest Brothers och Travolta Kids under turnén Bakverk80. Rude Kids spelade också i Kongresshallen och Tillfällit var förband. Det var en klasskompis (Johan) mamma som arrangerade IK Orient och deras dans/diskokvällar som tog hit punkbanden, Johan frågade om tips som han sedan förmedlade till sin mor. Även Göteborg Sound var och spelade i Kongresshallen.

Till att börja med var det en viss uppdelning mellan punxen i stan, de på söder och de som bodde på Äsperöd. 1980 släppte jag och Sonny första numret av fanzinet Emergency. 1981 bildade vi Straw Dogs tillsammans med Lalle och Mats på gitarr från Färgeland samt Larre på trummor. Första repet var i Färgeland och om jag minns rätt så var första låten vi tränade på ”Tell us the truth” med Sham 69. Debutspelningen var ute i Henån på Siljevi där Henånpunkarna ordnat en festival. Musikföreningen Adrian plockade givetvis även dom hit lite sköna punkband och band som Attentat, Slobobans Undergång och Bruset spelade på Rakan, Straw Dogs var ofta förband!.
Attentat låg Uddevallapunkarna extra varmt om hjärtat och de besökte ofta staden för konserter, när helst bandet var i närheten tog vi oss dit. Minns en legendarisk resa med mopeder och cyklar till Stenungsund för att se Attentat.

På Folkets hus arrangerades punkfestival med Sötlimpa, Asta Kask, Bristless, Straw Dogs mfl. Dalabergs fritidsgård arrangerade ibland punkspelningar med Straw Dogs. Cafe Casblanca på torget och MF Adrian samarbetade under en period där bland annat Strindbergs, Asta Kask och Freddie Wadling/Cortex spelade. Under ett antal år i början av åttiotalet huserade stadens punkare i VIVA-huset som låg mittemot stadsbiblioteket, här fanns replokaler, övernattningsmöjligheter och ett ställe att hänga på, det blev vårt andra hem!

TILLFÄLLIT
Uddevallas första punkband var Tillfällit med Marja Matsson på sång, Icke Rönnqvist och Lasse Olofsson på gitarr, Stefan Östlund på bas tillsammans med diverse trummisar var Uddevallas första punkband. Stefan Östlund var en av de tidiga punkarna. De gjorde några egna låtar men övervägande material var covers.

Efter Tillfällit kom band som Fattijons och Straw Dogs. Uddevallapunkaren Peter Thorsson som startade fanzinet skrutt har väl blivit något av en världskändis då han har intervjuat de allra flesta stora och små punkbanden. Thorsson hade en kort period punkbandet Ellens bageri! med säte i Henån. Orfeus Söner med bland andra Halle, Brollan och Rolle var våra bröder från just Orust, Henån. Skinrollers med Borsten och Larre var ett Bohusgårdsband med bland annat hitlåten ”Drömmen”! Lars från Straw Dogs spelade gitarr i The Victims med Bubben, Brännvall och Torsken. Cox Rockers bestod av den legendariske Martinsson på gitarr&sång ,Sonny gitarr, Bubben bas och Lasse StrawDogs på trummor! IFK Gamla Saxon som kom några år senare var det enda av banden som lyckades göra sig något av ett namn utanför kommungränsen, Magnus Johansson som tidigare spelat bas i Munkedals bandet Anti Avans var förutom basist i Saxon även arrangör av spelningar samt skivbolagsansvarig. Magnus och Urban från Anti Avans missade sällan ett rep med Straw Dogs på VIVA huset och de fanns så gott som alltid på plats när det var dags för spelningar.

Vintern 1979 inledde Lars och Sonny planeringen av punkfanzinet Emergenzy vars första nummer såg dagen ljus i feb 1980. Tidningen intervjuade Tillfällit, Göteborg Sound mfl. Recenserade konserter med Sham 69, Stiff Little Fingers, Rude Kids, Ebba Grön mfl. Tipsade om skivor mm. Den var inte speciellt bra men den fanns!

Putte, Thorsson och 6 flaskor aurora!
Jag kommer aldrig att gilla färgen vinrött eller svartvinbärs smak efter att jag o Thorsson satte oss på tåget typ 08 00 år 1979/80 med 6 Aurora för ett besök i Göteborg o samma eftermiddag
Tror någonstan i dimman efter ha besökt Haga o träffat Ägget o massa punkare från skillda delar av landet så kom …erkänner jag på den ”kloka” ideèn att storma scandinavium för där spela Shaking Stevens (fiendens musik)…..berättar inte mer..
Jag hade brevid punken ett brett hästintresse…hästar o hö drar till sig brudar och efter ett besök i hästarnas mat drog jag o polaren per (han hette Per) iväg på min ny trimmade Zundapp (JACKAD KANNA +14 DREV) iväg till parken för att se (gbg sound?rude kids? måste vart i början av februari 1980) fullast kör ……Polis… efter att ha lovat att leda varandra + mopeden hem kunde vi gå vidare o hann precis till giget.
Kommer ihåg att ”gamle” punkarna i stan sa ”wow” o var imponerade hur vi vågade ha badges på, mm när vi besökte parken (minns ni det Erik o Aldemark, veckan efter satt vi hemma hos Erik som bodde över Pizzeria Ranchen o lyssna på Thunders Born to Loose).
Kan minnas fel men mer kommer ….nu ska ungarna ha datorn

Putte W.

Asta Kask jagade av raggare i Uddevalla
Ett utdrag ur Thorssons interjuv med Asta kask i SKRUTT
Det hände någon incident i Uddevalla också, berätta?
Ernie:-Hmm…efter en spelning där så samlades vi runt Mickes kamofluagemålade
Ford Anglia -62 som var vårt turnéfordon då. Vi ägnade lite tid åt att
köra runt hängandes på taket och i öppna dörrar. Då kom polisen och
hotade med att riva körkortet och gav oss en rejäl utskällning. När
polisen åkt hörs en röst bakom oss ”-Och vad fan gör ni då..” på
rungande Uddevallska.

Det visade sig att vi stod nära den lokala grillen
där uddevallaraggarna samlades. Två raggare, en lång och smal och en
kort och fet tågar fram och börjar mucka. De försökte ta nycklarna till
bilen och sparkade sönder lyktor och skärmar på bilen. Då tyckte Micke
att det var dags att åka iväg. Så långt allt bra, det var bara ett litet
problem: två astamedlemmar, Bjurre och Ernie, stod snopet kvar tittande
efter den flyende Anglian. När de tittade upp igen står de öga mot öga
med en lång och smal raggare och en kort och fet raggare. Båda lika
arga. Bjurre och Ernie tittade då på varandra och kutade sedan planlöst
iväg. Under språngmarschen hör vi mullret av V8:or bakom oss och ett
antal raggarbilar jagar efter. Snabbt in i en öppning i ett buskage.
Panik! Mitt inne på en inhägnad tennisplan! Ut igen och iväg mot
centrum, fintade väster bakom ett hus och kastade oss under en buske
precis vid genomfartsleden i Uddevalla.

Efter några minuter hör vi ett välbekant knatter och där kommer en
kamofluagemålad Anglia i högsta fart! Ut i vägen och vinka, vifta! Men
ack, efter kommer 3-4 raggarbilar fulla med fulla och arga raggare
jagandes Anglian. Snabbt ner bakom busken igen.. Efter någon timme lyckas vi med en mellanhands hjälp hitta varandra igen och kunde försiktigt smyga ut från Uddevalla… Slutet gott, allting gott…

Putte minns…
hoppade inte Per igenom golvet i vild pogo på Rakan och fastnade med sina
rejäla Dr Martens…..
Fattijons hade eskort till Centralstationen efter en spelning i
Trollhättan av staden raggare där dom påpekade att de ville inte ”ha sådana
som ni i vår stad”. På den spelning kom Fattijons sent gick in och körde en snabb ”soundcheck”
vilket publiken uppfattade som konserten och Fattijons kunde kvittera ut
168 kronor i gag, men vi spelade en gång till senare (gratis…). Extrem
exem och Skinnrollers spela på samma gig, Cafe blasè hette stället.

Måsskit i Rolle’s tuppkam. 1983
Samtidigt som 10 stentuffa punkare omringade av 3 polisbilar kliver ur bilarna på torget i Strömstad, beslutar sig en bohuslänsk mås för att utföra sina behov. Detta landar rakt i huvudet som extra stadga till Rolle’s tuppkam. 1983.

Ebba Grön på besök i Uddevalla -81.
Snälla som dom var släpptes Strawdogs in backstage, Lasse tränade smoke on the water på Thåströms gitarr och avnjöt en ljummen Lagaronne. Thåström skrev autograf på brösten på en lokal flicka (inga namn nämda). Övriga hundar och ebbor nyttjade friskt alkoholen som fanns till hands.

Sonny somnar…
Spelning i Trollhättan.. 4’e låten. Sonny böjer sig ner för att vila, välter plötsligt omkull och…somnar. 1983.

Sham 69 i Göteborg -80.
Jimmy Pursey startar backstage en private Sham Army där Lasse utnäms till nr2.

Monitor nitar Lasse
Spelning i Finland ”Loima”, Lasse gör ett Pete Townsend hopp till introt på första låten..slinter och är nära att knockas av en elak monitor.

Icke uppträder på jazzhörnet
Icke uppträder på jazzhörnet endast iklädd en…gitarr.

Kompaniförbud efter ordervägran
Lasse hade kompaniförbud efter ordervägran samtidigt var det dags för spelning. På med träningoverall över skinnpajen och jeansen, smög iväg utan att vakten upptäckte något. Genomförde spelningen, efterfestade, läste morgontidningen innehållande ett stort reportage med bild från spelningen. Smög in tidigt på morgonen på kasern området utan att upptäckas.

Baconburgare utan dressing
Tidningsbuden kände väl till Larre, då han alltid vägrade att gå hem under Fredagsnatten utan föredrog att strosa runt i stan till gryningen ”mumsandes på en baconburgare utan dressing”.

Brutet finger
Larre tvingas ställa in en spelning (brutet finger) efter att ha misshandlat en…….vägg

Icke vilar
Icke vilar på Finlandsbåtens golv, en städerska dyker upp och försöker väcka vår man. Icke mumlar något ohörtbart, vänder sig om och…….kastar upp.

Blomman dansar
Fattijons live i Henån -81. Blomman dansar så vilt att hans fot fastnar mellan scengolvet som precis glidit isär.

Bubben åker tåg
Ett annat Fattijon (Bubben) befinner sig tillsammans med StrawDogs Lasse på Köpenshamns central för tåg byte till Roskilde. I förvirringen upptäcker fattijonet att flaskan är kvar på tåget och rusar in för att hämta den. I samma stund avgår tåget, kvar på perrongen sår en ensam hund utan vän med flaska. Precis när tåget är på väg ut ur stationen skymtas någonting som kommer flygande ut ur tåget virlandes runt på perrongens sista metrar. Efter en stund reser sig en glad fattijon och ropar…jag hittade den. -84.

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: