Kontoret

27/3 Mazaher Ensemble (Egypten) -INSTÄLLT


27/3 Mazaher Ensemble (Egypten)

INSTÄLLT på grund av sjukdom. Nytt datum presenteras så snart det är bekräftat.

Mazaher är bandet som skapat ett nytt performanceformat där musiken är kopplade till en gammal tradition av Zar-musik.

I Zar spelar kvinnorna en ledande roll och musikerna från Mazaher heter Um Sameh, Um Hassan, Nour El Sabah och dessa kvinnor är bland de sista Zar-utövarna i Egypten. Musiken är inspirerad av tre olika Zar-stilar i Egypten: den egyptiska eller övre egyptiska Zar, Abul Gheit Zar och Tamboura eller afrikanska Zar. Stilen skiljer sig tydligt från andra egyptiska musiktraditioner.

Zar-musik är en helande ritual som ska lugna andarna och den varierande och rytmiska trumman kan leda till trance. Målet med Zar är att deltagarna eller publikens inre liv ska harmoniseras. Sången, den poly rytmiska trumman (användning av två eller flera motstridiga rytmer)och dansen bärs huvudsakligen av kvinnor. Bandet bildades 1999 och utmärker sig genom sina texter, vokala uttryck, rytmiska beats och poly rytmiska kompositioner.

En konsert med Mazaher Ensemble är baserad på ett mänskligt utbyte och en spelning skiljer sig helt från moderna konserter där fansen sitter eller står framför artisten och konsumerar. En Zar-natt kan vara mellan sex eller sju timmar och kan till och med fortsätta i ”två dagar och en natt” – som de långa Zar-nätterna kallas. Traditionellt så sker en konsert i en Zar-cirkel med publiken i centrum. Zaren sägs ha sitt ursprung i Östra Afrika och även om dess tradition främst blomstrar i Egypten så sträcker sig praktiserandet av musiken över Östra Afrika till Arabiska halvön och Persien.

Instrumentet tamburan är en sexsträngslyra från Egypten som används i Zar-ritualen och Mazaher Ensemble är en av få musiker i världen som kan spela på instrumentet och skapa låtar som överlevt i sin ursprungliga form. Den praktiserande ritualen har nästan försvunnit i den moderna musikvärlden, inte mer än ett dussin personer i större Kairo har fortfarande kunskap om Zars musikaliska arv.

Idag har Mazaher Ensemble förvandlat ritualen till en ett nytt performanceformat där musikerna står i en halvcirkel och uppträder för en publik, något som tidigare aldrig skett. Bandet är den första ensemblen inom Zar-praktiken att använda mikrofoner och bandet tog den traditionella musikstilen utanför det hemligt rituella tillståndet till att göra allmänna konserter.

Det här experimentet visades vara en succé och trots att Mazaher Ensemble utvidgade cirkeln och bjöd in offentligheten så bevarades lyhördheten och man tappade inte sin intima kommunikation med varandra eller sin publik.

https://thearabweekly.com/mazaher-ensemble-maintains-zar-music-heritage-egypt

Begränsat antal platser, så kom i tid!

Inträde 160 kr.
BYO – (Bring your own) ta med egen dryck och snacks.
Dörrarna öppnar 19.00. On stage ca 20.00

I samarbete med Kulturföreningen Uddevallakassetten, Koloni GBG, Ajabu och Studiefrämjandet

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: