Resor

New York 2006

Text & Foto: Wallin.

Världens vackraste ord, “Manhattan!”. (Mats Olsson, CAFÈ, sept 2006)
Onsdagen den 20 sept packade vi väskorna för avfärd mot städernas stad, the big apple, New York!
Som förstagångsbesökare känns det som att kliva rakt in i en film fylld med sirener, taxibilar, dofter, folkmyller och avenyer kantade med hus som sträcker sig långt upp i skyn.

Dag 1. Efter mellanlandning och öl på Shipol i Amsterdam landade vi på det mäktiga JFK Airport i New York helt enligt tidschemat kl 20.10, onsdag kväll! Vi hoppade in i baksätet på en taxi, meddelade adressen 224 East 47th Street, Vanderbilt och lutade oss tillbaks. Vägskyltar med namn som “Rockaway”, “Queens” och “Manhattan” svichade förbi utanför bilfönstet, namn som kittlade fantasin och som i högsta grad hade att göra med målet för resan. Anledningen och drömmen om att besöka Manhattan varierar för oss alla, gissar att för vissa lockar shopping,andra kanske hockey eller gud vet vad, här finns ju allt! För vår del var det chansen att få besöka Punkens vagga CBGB’s innan det den 15 okt stänger för gott. Herregud det var ju här, på Bowery i det lite ruffiga östra Manhattan som den musikstil jag skulle komma att älska mer än någon annan föddes, det var här Dee Dee räknade in 1 – 2 – 3 – 4 för första gången, det var här det var punk! Att det sedan var hit så gott som alla intressanta musiker inom jazz Charles Parker, folkmusik Bob Dylan, författare Jack Keurac osv flyttade kittlade ju bara fantasin ännu mer. Efter att ha checkat in på vandrarhemmet och gjort oss hemmastadda i det lilla rummet bestående av en våningsäng, en byrå samt TV så vandrade vi ner till den lokala matbutiken där vi köpte några öl och flaskor vatten innan vi knoppade in för natten.Vy över Manhattan från Empire State Building
Dag 2. Att inleda med ett besök Empire State Building var något vi hade bestämt redan på hemmaplan, kul att få en överblick över staden vi snart skulle vandra sönder våra skor i. Den kära kameran fick veta att den levde direkt, att kryssa fram bland korvstånd, tidningstånd och nästan lika många människor som i hela Sverige på denna lilla yta samtidigt som man håller på att vrida nacken i led för att med gapande mun betrakta skyskraporna var sagolikt häftigt. Vilken puls!

Efter en hissfärd på 84 våningar i denna av bla King Kong så kända byggnad, Empire State Buildning, 443 m hög på 34th Street så bjöds vi på en fantastisk utsikt. Jösses! I norr syntes lungan Central Park och Harlem, i öst Brooklyn, i väst new Jersey och långt söderut den välkända frihetsgudinnan. Att inleda med ett besök här är en grym start på New York besöket och något jag varmt rekommenderar.

Efter hissfärd ner så vandrade vi förbi den berömda byggnaden “Flat iron building”, strykjärns huset.
Vi gled in på ett hak på 5th Ave för välbehövlig frukost innan det var dags för nästa mål, Chelsea Hotel, om väggar kunde tala skulle jag mer än gärna sitta ner över ett glas whiskey oss lyssna, var Sid Vicious oskyldig? Vad gjorde egentligen Dylan den där kvällen? …

Efter poseringar och fotografering utanför Chelsea vandrade vi österut mot Bowery 315 och den legendariska rockklubben CBGB´s. Det var här Tom Verlaine i Televison lyckades övertala Hilly Kristal att släppa in gruppen för ett söndagsgig på den nystartade klubben CBGB’s & OMFUG, “Country, Bluegrass, Blues & Other Music for Uplifting Gormandizers”. Polarna i The Ramones fick ett gig, Hilly tyckte det lät förjävligt men bollen var i rullning.In the city, Manhattan
   
Bild 1, Entrén. Bild 2, baren. Bild 3, scenen. Bild 4 toaletten.
Richard Hell lämnade Television och startade Heartbreakers med Johnny Thunders från New York Dolls, Heartbreakers fortsatte utan Richard som startade Voidoids, den lokala scenen kokade med artister som Patti Smith, Blondie, The Ramones, Suicide, Wayne County, Dead Boys mfl. Det var här och på Max’s Kansas city som alla rockers söp, knarkade och lirade som om det inte fanns någon morgondag.

Efter shopping och ett antal öl så promenerade vi vidare till Little Italy där Italienarna firade högtiden “San Gennaro”, det var karuseller och matstånd överallt. Vi drack Peroni (Italienskt öl) och käkade Italiensk korv mm! Till Sari’s stora glädje irrade vi sedan runt i China Town, Jeesus vilket kaos! Ett myller av försäljare och gatustånd med grillade ankor, fiskar, grönsaker, parfym och väskor mm. Allt till halva priset eller lägre jämfört med Sverige. Mer öl och mer promenerande, nu mot Manhattans södra spets och Battery park, fan vet hur långt vi gick denna dag, men det blev nog några mil!


Central Park, Minnesmonument över John Lennon

Wallin och Frihetsgudinnan
Dag 3. Vi åt frukost på The Leaping Frog Café i Central Park i strålande solsken, New York bjöd förresten på sommarvärme ca 23 grader och sol hela veckan (Ja, en liten eftermiddagsskur kom förstås ena dagen). Central Park klassiskt namn på klassiks park, vi vandrade runt i grönskan och njöt av hur vackert det var. Givetvis besökte vi även Strawberry fields och Dakota Building där John Lennon mördades R.I.P

Nere i Battery Park klev vi ombord på en av Circle Lines båtar för en rundtur i hamnområdet utanför Manhattan, fan vad snygg skylinen är! Vi passerade Frihetsgudinnan där vi öste på med kameran, tjohoo! På Seapark drack vi strawberry Daquire och öl samtidigt som vi vilade ömmande ben.

Dag 4. Vi hade bokat in oss på en guidad “Rock’n roll walking tour”. Bobby Pinn’s “Rock Junket”, vilken jag verkligen kan rekommendera för alla som gillar rock, punk och glam. Rundturen startar vid hörnet av W. 9th Street och 3rd Avenue, platsen där Joey Ramone bodde. Vid St. Marks Place vandrar vi förbi platsen där Andy Warhol körde sina mytomspunna Electric Circus
partyn. Vi stannade till vid butikerna Ian’s och Trash and Vaudeville som sålt kläder till Joey och alla de andra ända sedan tidigt 1970’tal. Vi vandrade förbi hak där Jack Keaurac och gänget hängde då det begav sig. Vi vandrade förbi Charlie parkers hus, som ligger granne med huset där Iggy Pop bodde. Vi stannade till utanför Gem Spa där New York Dolls tog bilden som är på baksidan av debutskivan.

Här hängde Thunders och annat löst folk i unga dagar då butiken var öppen dygnet runt. East Village bjuder verkligen på rockhistora, på The Filmore lirade band som The Who och Grateful Dead, vår guide öste på med anekdoter och minnen kring alla platser vi besökte. Vi kollade in huset vars fasad blev omslag till Led Zeppelins platta “Physical Graffitti”. Vi knallade förbi huset som Madonna flyttade in i när hon kom till New York för första gången.
Vi flanerade genom Tompkins Square park och Strummer memorial mm mm. Helt klart en höjdpunkt på resan. Kolla in bilderna i fotoalbumet. Givetvis besökte vi Manitoba’s bar (The Dictators), och Joey Ramone Place. Vi knallade också förbi Hells Angels högkvarter i New York, och platsen där Ramones tog omslagsfotot till sitt klassika debutalbum. Att rundturen avslutades på CBGB’s kändes som en självklarhet, och vem klev ur klubben om inte ägaren själv, Hilly Kristal samtidigt som vi anlände! Perfekt avslutning!Bobby visar samma hus som på Led Zeppelin omslaget
   
Bild 1, Joey Ramone Place. Bild 2, 53rd & 3th (Ingen DeeDee). Bild 3, Manitobas. Bild 4 Strummer memorial.


Jeff Hyman aka Joey Ramones grav i Lyndhurst, New Jersey.
Dag 5. Från Pennstation tog vi tåget till det lilla samhället Lyndhurst i New Jersey. Att besöka Joey Ramones grav kändes givet på en resa som denna. Det är på Hillside Cemetery, 742 Rutherford Avenue i Lyndhurst som denna legend ligger begravd intill sin far, och farföräldrar.
Vi vandrade runt en stund och frågade folk efter vägen innan vi till slut hittade fram, personalen på kyrkogården var väldigt hjälpsam, vi fick till och med skjuts fram till graven. Det kändes stort och minnena från Lund då jag 1980 blott 15 år gammal för första gången såg The Ramones live vällde fram. Det satt en snubbe i en gammal 70’tals Camaro vid vägen intill graven som efter stund kom ut för att morsa på oss. Han presenterade sig som Hawkeye, (Indianblod i sig). Han var uppväxt bara några hundra meter från kyrkogården och berättade minnen från forna tider för oss, vi tackade ja till några öl som han hämtade i bilen även om Sari som nyss sett filmen Wolfcreek kände sig nojig. Snubben var hur pårökt som helst, men vi hade jäkligt trevligt och det blev några öl till innan vi tog farväl av honom och Joey för att återvända till Manhattan.
Dag 6. Att vandra runt på Manhattan är verkligen som att gå runt i en film, det fullständigt kokar överallt, byggnaderna man ser har man sett i tusen filmer, kanske var det i just det korvståndet som Baretta köpte sig en kaffe och donut? Sari var lyrisk på 5th avenue med alla lyxbutikerna, kolla där är Bloomingdales, där jobbar Rachel i tvserien “Vänner”, så här fortsätter det gata upp och gata ner, ögonen är stora som pingisbollar av alla intryck. Vi återvände om och om igen till myllret i China Town. Sari hade förresten redan på andra dagen tvingats inhandla nya mer promenadvänliga skor, att vandra upp och ner på Manhattan tar på krafterna, belive me! I Hells Kitchen rotade vi runt bland prylmarkanden, glädjeflickorna som förr i tiden kantade gatorna i området har flyttat till ny jaktmarker (Sari köpte högklackat). Vi tog en kopp kaffe utanför Henke Lundqvist nya tempel Madison square garden. Medan Sari vilade på Seapark tog jag mig en promenad över Brooklyn Bridge, grymt utsikt och vackert.
New York låg länge som nr 1 på önskelistan över platser att besöka, nu har jag äntligen varit där och jag blev inte besviken, fan vilken häftig stad! Självklart hittade vi även skivaffärer med vinylguld och Vi kommer definitivt att återkomma.


New York Doll Hospital på Lexington Avenue. Det var härifrån Johansen, Thunders och de andra fick idén till sitt gruppnamn!
   
Bild 1, Second hand Rose. Bild 2, Mozarellapizza. Bild 3, Sari har nya skor. Bild 4 Radio city hall.
   
Bild 1, Empire State Building. Bild 2, Flat Iron Buildning. Bild 3, Fönsterputs. Bild 4 Frihetsgudinnan.


Boeing 747

Stiffupperlipp Sari knör sig in, vin och film väntar.
Dag 7. Dags för hemfärd, vi käkade frukost på “Subway”, drack kaffe på “Starbucks” innan vi ropade in en taxi för avfärd mot JFK. Vi älskade New York. Det är svårt att i ord beskriva känslan och upplevelserna med luta er tillbaks, sätt på någon schysst platta och plöj igenom fotoalbumet, kolla videoklippen som ger en liden bild av hur det ser ut och låter.

Lars Wallin


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: