Intervjuer

Robert “Strängen/Dala” Dahlqvist 19/8 -06

Lars Wallin från uddevallakassetten möter Robert “Strängen/Dala” Dahlqvist i The Hellacopters för en pratstund

intervju
Robert “Strängen/Dala” Dahlqvist

2006-08-19

1. Hur é läget?
Läget é bara bra, är förväntansfull inför kvällens besök på Mortens krog.

2. Kul att se dig på hemmaplan? Hur ofta är du på besök i din gamla hemstaden?
Det blir nog tre till fyra gånger per år, djävligt lite i år dock.

3. Du har nått dit som alla som håller på med musik drömmer om, bor i huvudstaden och lirar i ett av världens bästa rockband, finns det egentligen något du saknar från tiden i lilla Uddevalla?
Jag flyttade ju för drygt tio år sedan, hm det är så länge sedan, vet inte, jo att bara ta det lungt. Det är lättare att bara ta det lungt och närheten till havet. Att bada i Årstaviken är ju inte helt lämpligt även om jag gjort det på fyllan en gång.

4. Kikade i Hellacopters konsertkalender och såg att ni gjorde drygt 80 spelningar förra året, man kan inte anklaga er för att ligga på latsidan direkt, det blir ju nästan en spelning var fjärde dag. Om man sedan räknar in att du spelat med Stefan Sundström och ditt eget band Thunder Express så förstår man att du brinner för musiken? Är därför lite nyfiken på vad du lyssnar på för skivor när du är ledig, och går du på några konserter?
Jag älskar musik, lyssnar på skivor hela tiden, lirar gitarr hemma och går på konserter. Har lyssnat mycket på gamla WASP det senaste. Var förresten på John Foghertys spelning på Globen och grät av att se hans spelglädje

5. Den här intervjun kommer ju att bland annat att hamna på en sida om Australiskmusik, undrar därför om du kan tipsa läsarna om några grymma plattor och artister från landet down under?
Yesmen, Powder Monkeys två band som båda förlorat medlemmar pga av överdoser måste du kolla upp. New Christs platta “Lower yourself” är grym.


6. Hur var det att turnéra i Australien, några minnen du vill dela med dig av?

Oj, det har hänt så mycket, Australien är ju favoritlandet att turnéra i. Det var jävligt kul när vi reste runt på “Big day out” festivalen med Red Hot Chili Peppers, The Chemical Brothers, The Foo Fighters, Joe Strummer & The Mescaleros, Nine Inch Nails, Primal Scream, Yothu Yindi, The Monarchs mfl Ha ha ha du skulle hört garvet på planet från de andra artisterna på väg till Auckland, vi hade strulat lite med visum, men när piloten ropade ut i högtalarna att “Could the swedish rockband The Hellacopters emidiatly go to the customs at arrival” så trodde alla att anledningen var något helt annat, drugs! Vi hade förresten under samma turné en skön vecka i Melbourne där vi gjorde några klubbspelningar. Vi lirade på “Corner hotel” och “The Tots”. I Perth besökte vi Bon Scotts grav. Gillar Australien som fan.

7. När du går ut i Uddevalla hittar man dig oftast på Mortens krog, vart går du helst i Stockholm när du ska svinga en bägare?
Diverse fyllehak i Årsta, har tröttnat på krogen överlag, fast ger jag mig iväg framåt småtimmarna så blir det oftast Peppar på Torsgatan eller bröderna Olsson.


8. En inte oansenlig mängd rockkillar har ju dig som något av en stilikon, vart införskaffar du dina kläder?

Va, jag som stilikon? Jag kör ju med tjejkläder, kolla jeansen, tjej jeans! Inga speciella märken!


9. Om nu rockmyten stämmer så tankar ni en hel del öl samt käkar skräpmat längs vägarna, har fasen kan du hålla dig så slimmad, tränar du på gym?

Jag ska vara ärlig kolla här, i plånboken har jag ett medlemskort till Friskis & Svettis!
Det stämmer, man äter en massa skräpmat och ofta på fel tider, och visst dricks det öl! Man stressar i sig något efter soundcheck. Som tur är kan jag trycka i mig pizzor och öl utan att bli fet.

10. Stämmer det att du bodde på området Dalaberg innan du flyttade, i vilket område bor du i i Stockholm?
Jag bodde på vindfället, kanske räknas det som Dalaberg, jo det stämmer. Åkte buss 804 vill jag minnas när man skulle hem?
Nu bor jag med flickvän i en 3:a på 77 kvadrat i Årsta, kör en gammal Honda men har nyligen införskaffat en Pontiac Firebird -76. Shit min gamla Honda fick jobba hårt på vägen hit, körde hårt!

11. Hur var det egentligen att flytta till Stockholm, vilka hängde du med, var bodde och gjorde du for a living?

Jag hade fixat jobb innan jag flyttade upp på Peppar som diskare. Flyttade ihop med ett gäng gamla Uddevallabor i Högdalen. Slet som ett djur med disken och arbetade mig vidare via tjat och flit till att servitör och kock! Träffade en massa musikfolk i samband med att jag serverade. När vårt boende bestod av 9 pers flyttade jag till Midsommarkransen. Började lira i ett band som hette Silvermachine.


12. Hur lärde du känna Hellacopters gänget och hur gick det egentligen till när du fick rollen som bandets nya gitarrist?

Jag lärde känna dom på Peppar, tjatade alltid på fyllan att dom borde välja mig som gitarrist. När jag läste i tidningen att dom hade ny gitarrist blev jag förbannad, rejält packad lyckades jag övertyga Boba och dom andra att jag var bättre på allt än de som hade provspelat, och till slut gav dom med sig, fick åka med på turné till staterna och på den vägen är det.


13. Lirade du i något band i Uddevalla?

He he, där jag bodde fanns inga musiker bara en jävla massa fotbollsspelare som gick omkring och spände sig i kortbrallor och med plånboken instoppad i linningen, fan jag hatar fortfarande Oddevold! Lirade lite med Steel, Lelle och Henemyr i Flakeballs, samt med Munk, Tobbe Borvin och Robert Johansson i ett annat band som hette Mom “members of music”! Var med i finalen på Rock of Bohuslän i parken, samma år som dig när du sjöng i The Parrots! Vi var även förband till Candlemass!


14. Vad lyssnar du helst på en söndagsförmiddag efter en blöt lördagskväll?

Det får bli någon musik dvd, Spinal tap så man får garva lite.


15. Vilken platta spelade du luftgitarr till kvällen innan?

Definitivt “Up your sleeves” med Humble Pie!


16. Just nu dricker vi VB “Victoria Bitter”, drack du någon annan god öl i Australien som du kan rekommendera?

Vi drack bara VB, men känguru är gott!


17. Det är ju en ny Thunder Express platta på gång, när kommer den ut?

Någon gång tidigt nästa år släpps den. Jag håller på och spelar in med Robert Persson från uddevalla, Karlstad sonen Jesper Karlsson från Diamond Dogs och Östersundaren Jens från grinners


18. Måste köra en punk magazine fråga, vilken är din favoritburgare?

Lätt, det är Peppars burgare “the incredible burger”!


19. Grymmaste spelningen i sommar med Hellacopters?

Rockefeller i Oslo.

20. Vilken var den första skivan du köpte?

Den första skivan jag köpte var Acccept “Resteless and wild” av stor Aga och fick med ett Kizz tygmärke på köpet!

21. vad sjunger du i duschen?

Jag sjunger inte i duschen, finns det egentligen någon som gör det?

22. Vilken rockstjärna skulle du vilja vara om du fick välja?
Steve Marriot

23. Vilket fotbollslag håller du på?
Jag håller på GAIS i fotboll och på Frölunda i hockey.

24. Vilken film gser ni oftast i turnébussen?
Team America, den är helt underbar!

25. Har du någon skiva som du helst gömmer när dina rockvänner kommer på besök?
Nej faktiskt inte.


26. Ok, Tack Robert och lycka till med allt, är det som avslutning något visdomsord du vill skicka med till kassetter och annat löst folk?

Det är bättre att vara tjock på kroppen än i huvudet!

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives