Folkmusikfestival

Öknens stjärna lyste upp Uddevalla Folkmusikfestival12-13/8 – 2011 Vilken fest det blev när Kulturföreningen Uddevallakassetten för första gången samarbetade med Uddevalla Folkmusikfestival. Festivalen smygstartade med en fullsatt Forshälla Kyrka och bandet Genticorum som bjöd på en fantastisk konsert. På tisdagen inleddes World Wide Orchestra sitt musikprojekt som mynnande ut i en hyllad konsert på lördagen. I Regementsparken var det spelmansstämma. På Bohusläns Museum kunde man lära sig spela säckpipa. Ett späckat program. Uddevallakassettens bidrag till festivalen inleddes på fredagskvällen med långväga gäster. Öknens stjärna, Atri N’Assouf (Atri N’Assouf betyder öknens stjärna på ett tuaregspråk i Sahara. Det bubblade av förväntan hos publiken på Mortens krog, och vilken konsert vi fick se. Kan bara instämma med Bohusläningens recencent. Det var genuin äkta glädje, äkta musik gjord med riktiga känslor. Musik med spår från blues, reggae, rock och Saharas öken. Jag hade förmånen att få umgås med gruppen hela helgen, åt både middagar och frukost samt gjorde utflykter, att samtliga medlemmar var genuint ödmjuka och trevliga lyfte det hela till en magisk nivå.
Det var extra kul att låta medlemmarna med rötter från Niger, Mali, Algeriet, Burkina Faso och Frankrike ta del av Svensk folkmusik på spelmansstämman, de lyssnade nyfiket på nyckelharpa mm.

På lördagen inledde Fejd kvällen på Mortens Krog med instrument som just nyckelharpa och nordiska instrument som mixades med hårdrock. En spännande och inte minst lyckad kombination. Grande Finale för Uddevalla Folkmusikfestival var Göteborgsgruppen Obsklassen som fick publiken att studsa och sjunga till sin underbart energiska musik. För publiken på Bohusläns Museum så var det oannonserade inslaget med Atri N’Assouf en uppskattad överraskning, gruppen spelade 5 låtar innan WWO gick på scenen. På söndagsmorgonen skjutsade jag Atri N’Assouf till Landvetter och satte därefter punkt för en lyckad och alldeles underbar festival. Vi ses nästa år!

Lars Wallin
Ordförande Kulturföreningen Uddevallakassetten


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: