Doc Lounge, Nyheter

11/4-12 Doc Lounge, ny filmklubb i Uddevalla som engagerade publiken!


11/4-12 Doc Lounge, ny filmklubb i Uddevalla som engagerade publiken!
På en gammal vinylspelare tillverkad i Motala snurrade skivorna från en annan tid. Restauranggästerna avnjöt lokal öl (Grebbestad) och en bit mat, så inleddes premiären på Kajkanten på Bohusläns Museum för Uddevallas nya filmklubb Doc Lounge. Saknaden av alternativa filmer har varit stor sedan Bio Frideborg försvann. Det kändes därför naturligt att tacka ja när Kulturföreningen Uddevallakassetten tillsammans med Studiefrämjandet blev tillfrågade av succéklubben från Göteborg Doc Lounge om vi ville samarbeta. Fd ordförande i Bio Frideborg Jenny Qvick numera sekreterare i Uddevallakassetten blev ansvarig för arrangemanget.

Premiärkvällen i Uddevalla bestod av: Film: Under African Skies. DJ: Jenny Qvick. Artist: Never Make It aka Andreas Nilsson

Jenny spelade vinylskivor medans publiken softade i restaurangen. Never Make It bjöd på vacker och avskalad singer & songwriter. Kvällens film Under African Skies bjöd förutom på fantastisk musik flera frågeställningar. Var det rätt att bryta mot FN’s bojkott av Sydafrika? Borde Paul Simon talat med ANC innan han åkte? Filmen var helt fantastiskt bra och rekommenderas varmt till alla er som missade denna premiärkväll.

Wikipedia skriver följande om konceptet
“Doc Lounge (Kulturföreningen Doc Lounge) är en ideell kulturförening i Malmö som fokuserar på visning och distribution av dokumentärfilm. Doc Lounge föddes i Malmö 2006 som ett initiativ av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten för att skapa en levande mötesplats för dokumentärfilm. Syftet var att visa att dokumentärfilm är en bred genre och att den potentiellt kan nå en stor publik. Målet är att visa kvalitetsdokumentärer[förtydliga], det bästa av nyproducerad svensk och internationell dokumentärfilm, lokala premiärer samt musikdokumentärer. Filmerna visas inte på biografer utan i bar eller restaurangmiljöer på kulturföreningar i lokaler med soffor, kuddar, levande ljus och cafébord. Efter filmen diskuteras den med en inbjuden gäst, till exempel regissören, som antingen är på plats eller får frågor via IP-telefoni och webbkamera.”


“UNDER AFRICAN SKIES
“Under African Skies” travels with Paul Simon back to South Africa as the 25th anniversary of Graceland approaches. Simon revisits the making of the record, surveying from the vantage of history the turbulence and controversy surrounding the album’s genesis. His artistic decision to collaborate with African musicians created a new world musical fusion, combining American and African musical idioms while igniting an intense political crossfire.

The universal appeal of the music of Graceland proved more powerful and enduring than the political hotbed attending its creation. In 1986, the album sold 14 million copies worldwide, and received universal praise from critics around the globe. Simon and the members of Ladysmith Black Mambazo performed on Saturday Night Live and appeared on the cover of Rolling Stone. Graceland won Album of the Year at the Grammy Awards in 1987 and Song of the Year in 1988. ”
http://www.paulsimon.com/us/graceland25

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: