Intervjuer, Nyheter

Jan Gustavson om Prospect, MF Adrian, Mortens Krog, studiecirklar mm

Lars Wallin möter Jan Gustavson

Det är tidig fredagskväll, almanackan visar 22 september 2012 när det ringer på dörren.
Kvällens gäst på Kulturföreningen Uddevallakassettens kontor är ingen mindre än Jan Gustavson, mannen som startade Uddevallas första och fortfarande existerande rockklubb, den på Mortens Krog. Janne G som många kallar honom startade även Musikföreningen Adrian där han var ordförande i många år. Han startade Uddevallas första studiecirkel för band och replokal. Han har även hunnit med att vara ordförande i Uddevalla Bluesförening.
Drivit restaurangen på museet, lirat i massor av band, aktuell med Steal A Dame mm. Att vi lyckats locka hit honom denna kväll har dock inget med ovanstående att göra, utan beror istället på det faktum att hans gamla band, Prospect kommer att uppmärksammans med en stor hyllningskonsert på årets upplaga av Uddevallakassettfestivalen.

Jag känner en stor tacksamhet och respekt för allt som Janne gjort för Uddevalla och alla oss som älskar musik i Uddevalla. Vi slår oss ner över en kopp kaffe och Jan öppnar en brun gammal koffert där pärmar fyllda med pressklipp, verksamhetsberättelser, styrelsemöten och minnen från 70-talet gömmer sig. En kulturskatt! Janne bjuder generöst på minnen om gamla Uddevallaband, konserter, festivaler mm. Det finns hela tiden en stark koppling till Tureborg och dess fritidsgård till det som idag är Uddevallas musikliv. Här arbetade och hängde många av de som för evigt kom att sätta avtryck i Uddevallas musikliv.

Prospect
Fösta upplagan av Prospect startades tidigt 70-tal av Rolf och Kent, då som ett coverband med ett flertal lokalt sett legendariska musiker som exempelvis Kent ”Räven” Larsson, Christer Johansson och Pelle Blues. Bandet lirade som heltidsproffs runt om i Sverige innan man ca 1974 tog en paus. Rolf Karlsson som börjat skriva egen musik gick tillsammans med Kent vidare och bildade bandet Fukt där även Frasse, Rey-Ove och Lars K var medlemmar.
Fukt repade då i källaren där Hembergs Mattor ligger. Riksradion som på den tiden hade en enorm genomslagskraft sände hösten 1977 ett program där Fukt medverkade.

1976 gick Janne fritidsledarutbildningen på Ljungskile Folkhögskola och arbetade samtidigt extra på Tureborgs Fritidsgård. Efter en period på gårdar i Stockholm, Rinkeby och Tensta fick Janne tips om en tjänst på gården på Tureborg. Ett jobb han sökte och fick, tur för Uddevalla skulle det visa sig (Reds anmärkning). I Stockholm hade Janne hört talas om det här med studieförbund och studiecirklar. På hemmaplan hade en annan stor musikprofil Mats Grahn kört igång lyssnarcirklar. Via kyrkans studieförbund SKS fick man stöd till inköp av LP-skivor som sedan spisades i cirkelform. På gården märkte Janne frustrationen hos ungdomarna, de ville spela men hade inte råd med stärkare och instrument. Nu sker något historisk i Uddevalla, efter ett möte med Hans på SKS lyckas Janne via bandcirklar få bidrag till både PA och instrument. Inledningsvis lånar man Fukts replokal.

1979 bildas det Prospect som kom att gå till historien, sättning är förutom barndomskompisarna från Järvstigen Rolf Karlsson (gitarr & sång) och Kent Norrman (gitarr), Jan Gustavson (bas) från sockertoppen samt den skönsjungande Martin ”Moltas” Olsson (trummor). Första repet äger rum i Österskolans källare. En lokal som man förövrigt delade med Uddevallabandet Panik där bland andra Per – Ola Gadd var basist, också han en “Tureborgare” liksom gitarristen Ulf Bandgren. Båda i dag etablerade musiker i Sverigeeliten. Kul att de båda har sitt ursprung i Adrian. Ska vi vara historiskt korrekta så fanns det faktiskt en trummis som en kort period var medlem innan Moltas.
Martin Birgersson hette denna trummis som förövrigt hade en lokal i korven vid lasarettet, den så kallade Lasse Lindqvist Studio.
Bandet repade varje vecka och inledningsvis skrev Rolf låtar som han brukade presentera för Janne innan de tog med dem till replokalen. Efter ett tag började även Janne att skriva material. (Motvind spelade in och gav ut en Jannes låt ”Konsumboogie” på albumet Jo Jo Ja Ja). Det är denna upplaga av Prospect, den som skrev egna låtar som kommer att hyllas på Uddevallakassettfestivalen.

MF Adrian
Det fanns ett behov av både fler replokaler och spelställen, något man ofta påpekade i samband med de mycket populära och folkliga radiosändningarna som Radio Trestad då hade, Allemansradio! Den 4 mars 1978 bildar Jan Gustavson (Ordförande) tillsammans med Kent Larsson (Kassör), Rolf Karlsson (Sekreterare), Mats Svanberg (Led, vice ordförande), Torbjörn Pettersson (Led), Bengt Karlsson (Led) Musikföreningen Adrian. Med en förening bakom sig blir det lättare att påverka de lokala politikerna att hjälpa stadens musiker med replokaler mm. Första replokalen blir på Strömstadsvägen där man nyligen haft auktionskammare och loppis. Tyvärr klagade grannarna så föreningen hann knappt få in instrumenten innan man kastades ut. Den 5 juni 1980 skriver Bohusläningen “Äntligen, en lokal för Adrian”. Replokal blir huset “Palät” på Bräcke som i kommunens ägo stått tomt en längre tid. (Där Blomsterlandet, Shell ligger nu)

ViVa-huset
1983 får en grupp arbetslösa tillgång till ett centralt beläget kultur/aktivitetshus (Där Uddevallahem ligger idag) det så kallade ViVa-huset. ViVa stod för Vi som vill arbeta. Ett centralt hus är förstås drömmen för alla föreningar. Jan Gustavson kallar till möte och får till ett samarbete så att MF Adrian kan flytta in och dela på lokalerna. I ViVa ingick bland andra Sonny Eskilsson och Icke Rönnqvist som båda kom att bli stora MF Adrian profiler (Ordförande). Även undertecknad var med i ViVa och var under en period suppleant i MF Adrian. Både Prospect och undertecknads band Straw Dogs där både Sonny och Icke var medlemmar repade på ViVa.

Festivaler & Konserter
Jan Gustavson och hans MF Adrian nöjde sig inte med replokaler utan startade även igång med att arrangera konserter och festivaler. En av Sveriges idag äldsta festivaler, Körpehölafestivalen såg dagen ljus 1979.

Rakan
1981 tar Musikföreningen Adrian över lokalen Rakan som tidigare drivits av kommunen. På Rakan kan Uddevallas befolkning se artister som Tottas Bluesband, Rolf Wikströms Hjärtslag, Wilmer X, Peps Persson, Dan Hylander, Eldkvarn, Bo Wilson Band, Attentat mfl. MF Adrian arrangerar även konserter i Folkets Hus där exempelvis Jerry Nolan (New York Dolls) lirade och på Östrabo där bland annat det legendariska Londonbaserade reggaebandet Misty In Roots spelade 1979.

Studiecirklar
Från att ha startat en studiecirkel på Tureborgs Fritidsgård 1977 har MF Adrian när man får tillgång till sin replokal 1980 på Bräcke, Palät, drygt 20 st studiecirklar. MF Adrian har då ett nära samarbete med Svenska kyrkans studieförbund SKS (Sensus). Det stöd som svenska rockband fått via studieförbunden är ovärderligt. Som Uddevallamusiker skänker man en stor tacksamhet till Mats Grahn och Jan Gustavson som var något av pionjärer i vår stad. Idag arbetar undertecknad som musikhandläggare i ett av stadens studieförbund Studiefrämjandet där vi fortsätter med det som dessa två en gång drog igång 1977.
2012 har Studiefrämjandet bjudit med Uddevallaband på Europaturné, satt ihop samlingsskiva, konserter, Dinkytown, stöttar Kulturföreningen Uddevallakassetten mm. MF Adrian samarbetar fortfarande med Sensus. Även ABF och Medborgarskolan stöttar det lokala musiklivet. Studieförbunden är viktiga, något Jan Gustavson tidigt förstod och drog nytta av.

Mortens Krog
Uddevallas första, äldsta och fortfarande existerande rockklubb, Mortens Krog drogs igång av Jan Gustavson som 1987 arrenderade den då nystartade restaurangen. Jan arrenderade och drev även Restaurangen på Bohusläns Museum. Efter en långdragen kamp fick den mycket populära och nyöppnade restaurangen Mortens Krog rättigheter där övervåningen till slut blev legendarisk rockklubb.

Uddevalla Bluesföreningen
Jan Gustavson var under många år ordförande i Uddevalla Bluesförening.

Steal A Dame
Jans energi och kärlek till musiken verkar aldrig ta slut. Kaffet har sedan länge tagit slut när Jan entusiastiskt berättar om sitt senaste projekt, bandet Steal A Dame som hyllar Steely Dan, ett band där en stor del av Uddevallas musikprofiler ingår.
Han berättar om planer att bjuda in blueslegender från New Orleans, bland artister som nämns är Anders Osborne (Dala’s kusin) en av drömbokningarna.

Det här är en historia som skulle kunna göras mycket längre och förhoppningsvis kan vi återkomma med fler berättelser om Uddevallas musikliv. Ett musikliv som idag 2012 kanske aldrig varit starkare. Jag ser det som av största vikt att dagens ungdomar känner till vad tidigare generationer betytt för Uddevallas musikliv. Fick jag bestämma så lyfter taket på ett fullsatt Mortens krog när Jan Gustavson och hans Prospect hyllas den 1 nov 2012. Bandet Prospect 2.0 som ska stå för musiken består av Rolf Karlssons son Robert Karlsson, Kent Normans son Johan Aronsson percussion samt Peter Scherman, Mathias Munk och initiativtagaren till det hela Tobias Borvin.

Låt oss tillsammans denna kväll hylla dessa fyra hjältar, Kent Norrman, Jan Gustavson, Rolf Karlsson och Martin “Moltas” Olsson. Låt oss ge dem den respekt och det stora tack de förtjänar. TACK! Vi ses den 1 nov!

Lars Wallin
Kulturföreningen Uddevallakassetten

About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

One thought on “Jan Gustavson om Prospect, MF Adrian, Mortens Krog, studiecirklar mm

  1. Hej! Jag var med vid inspelningen på riksradion 1977, spelade in den på kassett men den är borta nu. Jag var så imponerad av allt de gjorde och trots alla LP-skivor med Genesis, Zappa, Yes …… såg jag ingen skillnad i kreativitet och skickliga musiker. Finns inspelningen bevarad och tillgänglig måste jag absolut ha den.
    Torbjörn Pettersson

    Posted by Torbjörn Pettersson | July 25, 2015, 10:41 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives

%d bloggers like this: