Artiklar/Arkiv

Punken i Uddevalla 1976 – 2019

U-A Punx 1976 – 2019 Minnen, foton, musik och vad hände sen?
[ Tillägnat minnet av Marja Matsson ] av Lars Wallin

Vi känner alla till CBGB`s och banden som kom att forma den musik som gick under benämningen punk! På de legendariska klubbarna CBGB’s och Max´s Kansas City i New York spelade band som The Ramones, Blondie, Televison, The Heartbreakers, Richard Hell & The Voidoids mfl. I London spelade band som The Clash, Sex Pistols, The Damned, Sham 69 på klubbar som 100 club, Roxy etc. Mclaren hade sin shop på Kings Road osv. I Göteborg fanns Göteborg Sound, Attentat, Kai Martin mfl och det legendariska Sprängkullen och Errols. I Stockholm spelade Ebba Grön, Grisen Skriker mfl på exempelvis Oasen i Rågsved. Men hur såg det ut i lilla Uddevalla när punken kom 1976-1977, fanns det några punkare och fanns det några band? Här görs en djupdykning i Uddevallas punk-historia, fylld av minnen och musik med profiler och band som Fattijons, Straw Dogs, Tillfällit, IFK Gamla Saxon, Thorsson “Skrutt”, Anti Avans (Munkedal/Uddevalla), Orfeus Söner (Henån) och inte minst intervjuer med de som var med då det begav sig!

Vad betydde punken för dig? Intervju med några av de som var med när det begav sig.

Läs mer >>>
Peter Thorsson
(Skrutt)
Läs mer >>>
Sonny Eskilsson
(Straw Dogs)
Läs mer >>>
Lars Wallin
(Straw Dogs)
Läs mer >>>
Magnus Johansson
(Anti-Avans
Läs mer >>>
Anders Sundberg
Läs mer >>>
Lasse Olofsson
Tillfällit
Läs mer >>>
Mikael Karlsson
Läs mer >>>
Henrik Svanberg
Kerstin Grahn
Läs mer >>>
Peter Blomqvist
(Fattijons)

Den som introducerade punken för mig var Ove ”Spursen” Karlsson, mannen som tillsammans med Lasse Aldenmark partajat med Sex Pistols på ett hotellrum i Växjö. Kanske var och är Lars Aldenmark den förste och sista punkaren, han var och såg Ramones redan 1976 på Göta Källare i Stockholm och bär vid högtidsstunder fortfarande sin pin. Jag tror det var 1976 som jag flyttade från Balladvägen på Hovhult i norr till Korven på söder där jag snabbt fastnade för musiken som spelades i ungdomarnas källarlokal ”Hobbyrummet”. Vi hade en liten kassettbandspelare som matades med band innehållande exempelvis The Saints, The Clash, Sex Pistols och Johhny Moped. Spursen som var ett par år äldre än mig hade som tur var vänligheten att ta med mig på mängder av spelningar. 1978 såg vi Elvis Costello & The Attractions i Hunneboparken. 1979 såg vi Stiff Little Fingers på Kåren i Göteborg, vi var även på Garageligans legendariska rockfestival i Slottsskogen den 18 aug där vi såg band som Grisen Skriker, GLO och TT Reuter. Det var en spännande och i många avseenden annorlunda tid i Uddevalla och Sverige. Att hitta information om band, skivor och konserter var inte det lättaste. Vi läste de engelska musiktidningarna NME och Sounds, fredagsbilagorna i våra stora kvällstidningar hade konsertguide och skrev ibland om punk. Via radion kunde vi om vi hade tur få höra en eller två punklåtar, exempelvis i Kaj Kindvalls program Poporama och Tracks . Ibland lyssnade vi på Radio Luxembourg. I Uddevalla köpte vi skivor på Thörners på Kungsgatan, Radio Garanti på Södra Hamngatan, Skivboden (Lennart) på Norra Drottninggatan. Dirty Records (Micke) på Stora Helleviksgatan. Lite senare på LP Forum (Jocke), Norra Drottningggatan, Octaven i Kochs Gränd. Även på Domus fanns skivförsäljning. Ville vi ha nattmat var det Annas korvkiosk på först Hovhult sedan Dalaberg. Den första kebaben hittade vi på Spiskroken. Hamburgare gick att få på Sibylla på Göteborgsvägen och Henny Penny, Norra Drottninggatan, Ängöns och legendariska BP vid Strömstadsvägen. Spelningar i Uddevalla arrangerades bland annat i Kongresshallen, Folkets Park, diverse skolaulor, Rakan på Södra Drottninggatan, Café Casablanca på Torget, Folkets hus, Bergs festplats, Regementsparken och inte minst Dalabergs fritidsgård. På förfesterna avnjöts drycker som Auoroa, Beyaz, La Garone och Pripps blå.

Till att börja med var det en viss uppdelning mellan punxen i stan, de på söder (Icke, Sonny, Spursen, Wallin, Blomman, Bubben mfl) och de som bodde på Tureborg/ Äsperöd (Putte Witting, Rolle, Thorsson, Lena mfl). Det dröjde dock inte länge innan vi gick under gemensam flagg/paroll U-A Punx. På söder hängde vi som sagt inledningsvis i vår källarlokal “Uppehållsrummet” i Korven där vi spelade kort och lyssnade på punk. Några år senare i källarlokalen “Uppehållsrummet” på Bohusgården. Vårt gemensamma hem i början av åttiotalet där stadens punkare huserade var VIVA-huset som låg mittemot stadsbiblioteket, Norra Drottninggatan, här fanns replokaler, övernattningsmöjligheter och ett ställe att hänga på.


Viva-huset Norra Drottninggatan.

År 1980 hände mycket i Uddevalla och i vår geografiska närhet. Band som The Clash, The Jam, Sham 69 (backstage skrev Jimmy Pursey ”Fanx, nr2 Sham Private Army” på min jacka), Boomtown Rats, Stiff Little Fingers, Ian Dury & The Blockheads mfl kom till Göteborg. I Uddevalla uppträdde Ebba Grön (Uddevalla gänget var backstage, jag plinkade på Thåströms gitarr samtidigt som han skrev autograf på en lokal flickas bröst), Rude Kids, KSMB, Göteborg Sound mfl. Samma år tog jag och min dåvarande flickvän Victoria tåget till Lund för att kolla på The Ramones för första gången, jag kommer ihåg hur jag kunde kika in genom ett fönster och lyssna på gruppens soundcheck, det var hur häftigt som helst. Där nere stod Dee Dee, Joey, Johhny och Marky och pumpade fram ”She´s the one”. I februari 1980 släppte jag och Sonny Eskilsson första numret av vårt punk-fanzine Emergency.

NÅGRA AV PUNKBANDEN I UDDEVALLA

Läs mer >>>
STRAW DOGS

Läs mer >>>
FATTIJONS
Läs mer >>>
TILLFÄLLIT
Läs mer >>>
ANTI-AVANS
Läs mer >>>
IFK GAMLA SAXON
Läs mer >>>
KUNGENS KNEKTAR
Läs mer >>>
KONSPIRATIONEN
Läs mer >>>
LOST WISDOM


Tillfällit: Stefan Östlund, Marja Mattsson, Lasse Olofsson, Camilla, Icke Rönnqvist

Bandet Tillfällit med Marja Matsson på sång, Icke Rönnqvist och Lasse Olofsson på gitarr, Stefan Östlund på bas samt en massa trummisar som kom och gick, exempelvis Janne och Camilla var förmodligen Uddevallas första punkband. Stefan Östlund var en av stadens tidiga punkare.

1981 bildade jag och Sonny Straw Dogs tillsammans med Lalle och Mats på gitarr från Färgelanda samt Larre Karlsson på trummor. Första repet var i Färgelanda och om jag minns rätt så var första låten en cover på ”Tell us the truth” med Sham 69. Debutspelningen ägde rum i Henån på Siljevi där Henån-punkarna (Halle, Nille, Brollan mfl) ordnat en festival.


Straw Dogs


Lena Engelbrektsson, Peter Thorsson “Skrutt Fanzine”, Putte “Fattijons” Witting


Lars Aldenmark, Arvid, Peter “Smula”, Erik Olausson, Ove “Spursen” Karlsson, Lars Wallin

Att Bakverk 80 (KSMB, Incest Brothers och Travolta Kids), Göteborg Sound och Rude Kids kom till stan kan vi till viss del tacka en klasskompis vid namn Johan vars mamma bokade band åt IK Orients danskvällar i Folkets Park, Musikföreningen Adrian tog hit band som Attentat, Slobobans Undergång, Strindbergs, Cortex, The Vibrators mfl. Projektet Viva “Vi som vill arbeta” arrangerade punkfestival år 1983 med band som Bristles, Sötlimpa, Asta Kask, Straw Dogs och No Solution i Folkets Hus. Kulturföreningen Uddevallakassetten har på senare år tagit hit band som Cockney Rejects, GBH, 999, Johnny Moped, Sham 69, Eddie & The Hot Rods, TV Smith, Glen Matlock (Sex Pistols).

IFK Gamla Saxon

De som var först var som sagt Tillfällit sedan kom Fattijons följt av Straw Dogs för att slutligen toppas av det numera legendariska bandet IFK Gamla Saxon. Saxon var det enda av banden som lyckades göra sig ett namn utanför kommungränsen. Magnus Johansson som tidigare spelade bas i Munkedals bandet Anti Avans var förutom basist i Saxon även arrangör av spelningar i Uddevalla på 90-talet samt skivbolagsansvarig. Johansson och Urban från Anti Avans missade sällan repen med Straw Dogs på VIVA huset, de fanns nästan alltid på plats vid spelningar. Uddevallabandet Lars bestående av Peter Hansson, Pierre Larsson, Kenneth och Dan medverkade på skivan ”På gott och ont”. Peter Thorsson som senare startade fanzinet skrutt har väl blivit något av en världskändis då han har intervjuat de allra flesta stora och små punkbanden. Orfeus Söner med bland andra Halle, Brollan och Rolle var våra bröder från Henån. Skinrollers med Borsten och Larre var ett Bohusgårdsband med hitlåten ”Drömmen”! Lars Wallin spelade gitarr i The Victims med Bubben, Brännvall och Torsken. Cox Rockers bestod av den legendariske Martinsson på gitarr &s ång ,Sonny gitarr, Bubben bas och Lars Wallin på trummor! Thorsson hade punkbandet Ellens bageri! På senare år har punkband som Kungens knektar, How Monday Stole The Weekend hunnit komma och gå. I skrivande stund är det band som Braincoats, Lost Wisdom och Konspirationen som levererar punk i Uddevalla.

Emergency Fanzine PDF + VIVA-Gruppen rapport 1983

Läs mer >>>
Emergency nr1 1980


Läs mer >>>
Emergency nr2 1980

Läs mer >>>
Emergency nr 3 1980

Läs mer >>>
Emergency nr4 1980


Läs mer >>>
Emergency nr5 1980

Läs mer >>>
Emergency nr6 1983

Läs mer >>>
Viva-Gruppen1983

MINNEN

Putte, Thorsson och 6 flaskor aurora!
Jag kommer aldrig att gilla färgen vinrött eller svartvinbärs smak efter att jag o Thorsson satte oss på tåget typ 08 00 år 1979/80 med 6 flaskor Aurora för ett besök i Göteborg.
Tror någonstans i dimman efter ha besökt Haga o träffat Ägget o massa punkare från skilda delar av landet så kom …erkänner jag på den ”kloka” ideèn att storma Scandinavium för där spelade Shaking Stevens (fiendens musik)…..berättar inte mer..
Jag hade bredvid punken ett brett hästintresse…hästar o hö drar till sig brudar och efter ett besök i hästarnas mat drog jag o polaren Per (han hette Per) iväg på min ny trimmade Zundapp (JACKAD KANNA +14 DREV) iväg till parken för att se (Göteborg Sound? Rude kids? måste vart i början av februari 1980) fullast kör ……Polis… efter att ha lovat att leda varandra + mopeden hem kunde vi gå vidare o hann precis till giget.
Kommer ihåg att ”gamle” punkarna i stan sa ”wow” o var imponerade hur vi vågade ha badges på, mm när vi besökte parken (minns ni det Erik o Aldenmark, veckan efter satt vi hemma hos Erik som bodde över Pizzeria Ranchen o lyssna på Thunders: Born to Loose).
Kan minnas fel men mer kommer ….nu ska ungarna ha datorn
Putte W.


Göteborg Sound live Kongresshallen, Folkets Park, Uddevalla 1980

Asta Kask jagade av raggare i Uddevalla
Ett utdrag ur Thorssons interjuv med Asta kask i SKRUTT
Det hände någon incident i Uddevalla också, berätta?
Ernie:-Hmm…efter en spelning där så samlades vi runt Mickes kamouflagemålade
Ford Anglia -62 som var vårt turnéfordon då. Vi ägnade lite tid åt att
köra runt hängandes på taket och i öppna dörrar. Då kom polisen och
hotade med att riva körkortet och gav oss en rejäl utskällning. När
polisen åkt hörs en röst bakom oss ”-Och vad fan gör ni då..” på
rungande Uddevallska.

Det visade sig att vi stod nära den lokala grillen där Uddevallaraggarna samlades. Två raggare, en lång och smal och en´kort och fet tågar fram och börjar mucka. De försökte ta nycklarna till bilen och sparkade sönder lyktor och skärmar på bilen. Då tyckte Micke att det var dags att åka iväg. Så långt allt bra, det var bara ett litet
problem: två astamedlemmar, Bjurre och Ernie, stod snopet kvar tittande efter den flyende Anglian. När de tittade upp igen står de öga mot öga med en lång och smal raggare och en kort och fet raggare. Båda lika
arga. Bjurre och Ernie tittade då på varandra och kutade sedan planlöst iväg. Under språngmarschen hör vi mullret av V8:or bakom oss och ett antal raggarbilar jagar efter. Snabbt in i en öppning i ett buskage.
Panik! Mitt inne på en inhägnad tennisplan! Ut igen och iväg mot centrum, fintade väster bakom ett hus och kastade oss under en buske precis vid genomfartsleden i Uddevalla.

Efter några minuter hör vi ett välbekant knatter och där kommer en kamouflagemålad Anglia i högsta fart! Ut i vägen och vinka, vifta! Men ack, efter kommer 3-4 raggarbilar fulla med fulla och arga raggare jagandes Anglian. Snabbt ner bakom busken igen.. Efter någon timme lyckas vi med en mellanhands hjälp hitta varandra igen och kunde försiktigt smyga ut från Uddevalla… Slutet gott, allting gott…


Cortex live på Casablanca, Uddevalla 1985. Foto: Hans Hallberg

Färglanda Folkhögskola och systrarna Larsson!
Ha ha, gissa om vi blev snopna den där gången när UA Punx hade via VIVA blivit inbjudna till en fest på skolan i Färgelanda, att vi skulle kunna bli utkastade på grund av bråk eller så vore kanske inte så konstigt, men det här… Vi hade hur trevligt som helst när det plötsligt dyker upp några ansvariga för festen som mycket upprört ber oss lämna lokalen omedelbart, sådana som oss vill de icke ha kvar. Va? Vad har hänt? Inget hade ju hänt? Frågorna snurrade innan svaret kom. De där tjejerna som ni har med er har klätt av sig på dansgolvet! Jessica & Annelie hade efter en stunds dansade bestämt sig för att byta kläder? Något som upprörde festarrangören till den milda grad att vi skulle kastas ut! Vi såg förresten en älg på hemvägen!

Putte minns…
hoppade inte Per igenom golvet i vild pogo på Rakan och fastnade med sina rejäla Dr Martens…..
Fattijons hade eskort till Centralstationen efter en spelning i Trollhättan av staden raggare där dom påpekade att de ville inte ”ha sådana som ni i vår stad”. På den spelning kom Fattijons sent gick in och körde en snabb ”soundcheck” vilket publiken uppfattade som konserten och Fattijons kunde kvittera ut 168 kronor i gage, men vi spelade en gång till senare (gratis…). Extrem exem och Skinnrollers spela på samma gig, Cafe blasè hette stället.

Dirty Records, Stora Helleviksgatan, Uddevalla

Måsskit i Rolle’s tuppkam
Samtidigt som 10 stentuffa punkare omringade av 3 polisbilar kliver ur bilarna på torget i Strömstad, beslutar sig en bohuslänsk mås för att utföra sina behov. Detta landar rakt i huvudet som extra stadga till Rolle’s tuppkam. 1983.

Ebba Grön på besök i Uddevalla -81.
Snälla som de var släpptes Straw dogs in backstage, Lars W tränade smoke on the water på Thåströms gitarr och avnjöt en ljummen Lagaronne. Thåström skrev autograf på en lokal flickas bröst (inga namn nämda). Övriga hundar och ebbor nyttjade friskt alkoholen som fanns till hands.

Sonny somnar…
Spelning i Trollhättan.. 4’e låten. Sonny böjer sig ner för att vila, välter plötsligt omkull och…somnar. 1983.

Sham 69 i Göteborg -80.
Jimmy Pursey startar backstage en private Sham Army där Lasse utnäms till nr2.

Monitor nitar Lasse
Spelning i Finland ”Loima”, Lasse gör ett Pete Townsend hopp till introt på första låten..slinter och är nära att knockas av en elak monitor.

Icke uppträder på jazzhörnet
Icke uppträder på jazzhörnet endast iklädd en…gitarr.

Kompaniförbud efter ordervägran
Lars W hade kompaniförbud efter ordervägran samtidigt var det dags för spelning. På med träningsoverall över skinnpajen och jeansen, smög iväg utan att vakten upptäckte något. Genomförde spelningen, efterfestade, läste morgontidningen innehållande ett stort reportage med bild från spelningen. Smög in tidigt på morgonen på kasern området utan att upptäckas.

Baconburgare utan dressing
Tidningsbuden kände väl till Larre, då han alltid vägrade att gå hem under Fredagsnatten utan föredrog att strosa runt i stan till gryningen ”mumsandes på en baconburgare utan dressing”.

Brutet finger
Larre tvingas ställa in en spelning (brutet finger) efter att ha misshandlat en…….vägg

Icke vilar
Icke vilar på Finlandsbåtens golv, en städerska dyker upp och försöker väcka vår man. Icke mumlar något ohörtbart, vänder sig om och…….kastar upp.

Blomman dansar
Fattijons live i Henån -81. Blomman dansar så vilt att hans fot fastnar mellan scengolvet som precis glidit isär.

Bubben åker tåg
Ett annat Fattijon (Bubben) befinner sig tillsammans med StrawDogs Lasse på Köpenhamns central för tåg byte till Roskilde. I förvirringen upptäcker fattijonet att flaskan är kvar på tåget och rusar in för att hämta den. I samma stund avgår tåget, kvar på perrongen står en ensam hund utan vän med flaska. Precis när tåget är på väg ut ur stationen skymtas någonting som kommer flygande ut ur tåget och virvlandes runt på perrongens sista metrar. Efter en stund reser sig en glad fattijon och ropar …jag hittade den. -84.


About uddevallakassetten

Uddevallakassetten kultur & livemusik i Uddevalla

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Archives